Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το βακτήριο που συμβάλλει στη νόσο
Μπορεί έναβακτήριο που βρίσκεται στο έδαφος να πυροδοτήσει την εμφάνιση της σκλήρυνσης; Οιερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση αυτού του ερωτήματος,καθώς βρήκαν στοιχεία ότι το βακτήριο clostridium perfringens (τύπος Β)υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μπορεί έναβακτήριο που βρίσκεται στο έδαφος να πυροδοτήσει την εμφάνιση της σκλήρυνσης; Οιερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση αυτού του ερωτήματος,καθώς βρήκαν στοιχεία ότι το βακτήριο clostridium perfringens (τύπος Β)υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Για να υπάρξειεξέλιξη στη σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να υπάρξει και ένας περιβαλλοντικόςπαράγοντας που θα την πυροδοτήσει, όμως η ταυτότητα αυτού του παράγοντα δενήταν γνωστή στην επιστημονική κοινότητα», δηλώνει ο Τίμοθι Βαρτάνιαν, ένας από τουςσυντάκτες της πρόσφατης μελέτης και καθηγητής Νευρολογίας και Νευροεπιστημών στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης .
«Επί του παρόντοςεξετάζουμε την πιθανότητα αυτός ο παράγοντας να βρίσκεται στο οικοσύστημαβακτηρίων που παρασιτεί στο γαστρεντερικό σύστημα και σε άλλα συστήματα τουοργανισμού των ασθενών με ΣκΠ.»
Οι ερευνητέςανακάλυψαν πως το βακτήριο c.perfringens παράγει μια πρώιμη μορφή της τοξίνηςΕ, η οποία ονομάζεται προτοξίνη. Στα ζώα, η τοξίνη Ε ενεργοποιείται καιμετακινείται τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να εκδηλώνουν συμπτώματαόμοια με αυτά της ΣκΠ, ενώ εντοπίζονται παράλληλα βλάβες στη μυελίνη, μια λιποειδήουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε δύο τύπους τουβακτηρίου (τύπος Β και τύπος Δ) εντοπίζεται το γονίδιο που παράγει αυτήν τηνπροτοξίνη και οι έρευνες μέχρι τώρα είχαν υποδείξει ότι μόνο ο τύπος Δ υπάρχεικαι στον άνθρωπο.
Προκειμένου ναδιαπιστώσουν εάν και ο τύπος Β του βακτηρίου υπάρχει στον άνθρωπο, οι ερευνητέςμελέτησαν το αίμα και το μυελό των οστών σε εθελοντές. Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με ΣκΠ αλλά και υγιή άτομα.
Διαπίστωσαν ότιτα άτομα με ΣκΠ παρουσίαζαν 10 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για τηντοξίνη Ε, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Επίσης, το 50% των υγιών ατόμωνείχε στον οργανισμό του τον τύπο Α του βακτηρίου, ενώ για τους ασθενείς τοποσοστό ήταν 23%.
Οι ερευνητέςδήλωσαν πως αυτό το εύρημα σχετικά με τον τύπο Α είναι εξαιρετικά σημαντικό,καθώς αυτός ο τύπος «ανταγωνίζεται» τους υπόλοιπους κι έτσι μπορεί πιθανόν ναπροστατεύσει τον οργανισμό από την παραγωγή της τοξίνης Ε.
Οι μελέτεςβρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένουνα διαπιστωθεί πώς ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον τύπο Β του βακτηρίου c. Perfringens.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στοεπιστημονικό περιοδικό PLoS ONE .