ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Σε ποια ηλικία προειδοποιεί για Αλτσχάιμερ

Σινάνη Αικατερίνη

Στο παρελθόν, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συμπτώματα που μιμούνται την κατάθλιψη.

Κατάθλιψη: Σε ποια ηλικία προειδοποιεί για Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα ρίχνει φως στη σύνδεση των δύο παθήσεων, καθιστώντας σαφές ότι η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πολύ πρώιμη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τα 65, μπορεί να πηγάζει από τη συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Κάθριν Μονρό, νευροψυχολόγο στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, σημειώνουν ότι «τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, ιδιαίτερα η κατάθλιψη, είναι κοινά στη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η ακριβής συσχέτισή τους ωστόσο, δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 154 εθελοντές, εκ των οποίων το 61% ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε εθελοντή επί σχεδόν 9 χρόνια. Κάθε χρόνο, οι ερευνητές αξιολογούσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης και τις νοητικές δεξιότητές των συμμετεχόντων, ενώ κάθε 2-3 χρόνια τους υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) για να ελέγχουν τις συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν είτε ήπια συμπτώματα κατάθλιψης είτε κανένα στην αρχή της μελέτης, «τα αυξανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα συσχετίστηκαν με πρώιμη συσσώρευση αμυλοειδούς στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συσχέτιση της συσσώρευσης αμυλοειδούς με την κατάθλιψη ήταν ανεξάρτητη από το αν οι εθελοντές είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης ή σκέψης.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης εκτιμούν ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης της άνοιας στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας.

Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των συναισθηματικών συμπτωμάτων εκτός από τις γνωστικές αλλαγές σε ηλικιωμένους που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές και κατά τον έλεγχο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.