ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχική δυσφορία, άγχος, στρες: Οι λόγοι που πρέπει να ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή νιώθουν ότι έχουν λιγότερο άγχος συγκριτικά με όσους ακολουθούν την παραδοσιακή δυτική διατροφή, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Binghamton του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ψυχική δυσφορία, άγχος, στρες: Οι λόγοι που πρέπει να ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή

A

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αντίληψή τους ως προς το πόσο άγχος μπορούν να αντέξουν, ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, δήλωσε η Lina Begdache, αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών υγείας και ευεξίας.

«Το άγχος αναγνωρίζεται ως πρόδρομος ψυχικής δυσφορίας και οι έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την ψυχική δυσφορία. Ένα στοιχείο του παζλ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σχετίζεται με μείωση των αρνητικών συνιστωσών του αντιλαμβανόμενου στρες και βελτίωση των θετικών χαρακτηριστικών του», σημειώνει.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης και καλά λιπαρά και περιλαμβάνει κυρίως υγιεινά τρόφιμα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Η δίαιτα αυτή βρίσκεται στον αντίποδα της δυτικής διατροφής, η οποία είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε χαμηλής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία, λίγα είναι γνωστά για την επίδρασή της στο αντιληπτό στρες, δηλαδή την άποψη του πόσο άγχος έχει το άτομο ανά πάσα στιγμή.

Για να το αξιολογήσουν αυτό, η Begdache και οι φοιτητές της διεξήγαγαν έρευνα σε πάνω από 1.500 άτομα, ρωτώντας τους για τις τροφές που έτρωγαν και αξιολογώντας τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου στρες τους.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες και ψυχικής δυσφορίας, ενώ βρέθηκε ότι η δυτική διατροφή συσχετίζεται με το αντιλαμβανόμενο στρες και την ψυχική δυσφορία.

Η Begdache δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά καλύπτουν ένα κενό στη βιβλιογραφία, επειδή η πλειονότητα των μελετών σχετικά με τη διατροφή και το στρες έχει επικεντρωθεί στο πώς το στρες επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και την ποιότητα της διατροφής.

Η ίδια και η ομάδα της εξετάζουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε σχέση με τα διατροφικά πρότυπα.

Η μελέτη υπό τον τίτλο "Effects of Mediterranean and Western dietary patterns on perceived stress and mental distress" (Επιδράσεις των μεσογειακών και δυτικών διατροφικών προτύπων στο αντιληπτό στρες και την ψυχική δυσφορία), δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Health.