ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ώρες γευμάτων: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τα γεύματά τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλιώς κινδυνεύουν να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη για το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών.

Ώρες γευμάτων: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης

Η καθυστέρηση του πρωινού ή του δείπνου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαταραχή της διάθεσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση των γευμάτων εντός ενός 12ωρου παραθύρου σίτισης κάθε μέρα, βοηθά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διάθεσης, κάτι που είναι θετικό για όσους υιοθετούν τη διαλειμματική διατροφή.

«Ένα διατροφικό παράθυρο μικρότερο των 12 ωρών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα του άγχους ή της κατάθλιψης», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Mi Xiang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jio Tong στην Κίνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 22.600 μέλη του πληρώματος αεροπορικών εταιρειών που συμμετείχαν σε μια συνεχή έρευνα για την υγεία των εργαζομένων στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας.

Παρακολούθησαν πότε οι συμμετέχοντες έτρωγαν πρωινό και δείπνο και πόσος χρόνος μεσολαβούσε ανάμεσα στα γεύματα.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τις βαθμολογίες των μελών του πληρώματος σε εργαλεία ελέγχου άγχους και κατάθλιψης.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εργάζονταν σε πρωινή βάρδια και έτρωγαν δείπνο μετά τις 8 μ.μ., είχαν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και 78% υψηλότερο κίνδυνο άγχους, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν δείπνο πριν από τις 8 μ.μ.

Ομοίως, η καθυστέρηση της κατανάλωσης πρωινού, δηλαδή μετά τις 9 π.μ., αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 73% και άγχους κατά 79%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Όσοι εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια ή στα ρεπό τους, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης που σχετιζόταν με την καθυστέρηση των γευμάτων.

Η σχέση μεταξύ των καθυστερημένων γευμάτων και της κακής διάθεσης παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα των οποίων οι ώρες φαγητού υπόκεινται σε τζετ λαγκ, δείχνουν τα αποτελέσματα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση προκαλούσε αυξημένο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.

«Διαπιστώσαμε ότι οι διατροφικοί ρυθμοί των ατόμων αυτού του επαγγέλματος, διέφεραν ανάλογα με την ώρα των πτητικών λειτουργιών (νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ)», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτοί οι ακανόνιστοι διατροφικοί ρυθμοί συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες άγχους και κατάθλιψης».

Ωστόσο, τα άτομα που έτρωγαν όλα τα γεύματά τους μέσα σε ένα 12ωρο παράθυρο σίτισης κάθε μέρα, είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο άγχους και 19% χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν νωρίτερα και αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι μετατοπίσεις στην ώρα των γευμάτων μπορεί να επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης του οργανισμού, γνωστό και ως κιρκάδιο ρυθμό, προκαλώντας αλλαγές στον μεταβολισμό που θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν τη διάθεση.

Σημείωσαν επίσης ότι οι επιπτώσεις από τα καθυστερημένα γεύματα που διαπιστώθηκαν στα πληρώματα αεροσκαφών, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες στους μέσους ανθρώπους.

«Μέσω της αυστηρής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ανθεκτικότητας, τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών υποτίθεται ότι είναι πιο ικανά να αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες και να διαχειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ό,τι οι μέσοι εργαζόμενοι. Ως εκ τούτου, για έναν τυπικό εργαζόμενο σε βάρδιες, οι ψυχολογικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.