ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πότε το άγχος οφείλεται σε τελειομανία: Πώς μειώνεται το πρόβλημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τελειομανία και το άγχος συχνά πάνε χέρι-χέρι.

Πότε το άγχος οφείλεται σε τελειομανία: Πώς μειώνεται το πρόβλημα
Bigstock

Οι άνθρωποι που επιδιώκουν την τελειότητα τείνουν να βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα σωματικής και συναισθηματικής φύσης.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στη σχέση μεταξύ τελειομανίας και άγχους και παραθέτουμε πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση αυτού του συνδυαστικού προβλήματος.

Τι είναι τελειομανία

Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που περιλαμβάνει μη ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες και πρότυπα. Τα άτομα με τάσεις τελειομανίας συχνά θέτουν στόχους, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν και μπορεί να είναι πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, όταν δεν τους επιτυγχάνουν. Αυτή η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό άγχος.

Κατανόηση του άγχους

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που συνοδεύεται από σκέψεις ανησυχίας, άγχους και σωματικές αλλαγές, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή αρτηριακή πίεση. Είναι μια κοινή απόκριση του οργανισμού σε καταστάσεις που εκλαμβάνονται ως απειλητικές ή προκλητικές. Για τους τελειομανείς, ο φόβος να μην πληρούν τα υψηλά τους πρότυπα, μπορεί να προκαλέσει ακραίο άγχος.

Πώς η τελειομανία οδηγεί στο άγχος

  • Φόβος αποτυχίας: Οι τελειομανείς φοβούνται την αποτυχία και ανησυχούν μήπως κάνουν λάθη. Αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει άγχος, καθώς προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν τα λάθη.
  • Υπερβολική σκέψη: Τα άτομα με τελειομανία συχνά σκέφτονται/αναλύουν υπερβολικά τις καταστάσεις, εστιάζοντας σε κάθε λεπτομέρεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο άγχος, καθώς πάντα ενδιαφέρονται να κάνουν τα πράγματα σωστά.
  • Συμπεριφορά αποφυγής: Για να αποφύγουν την οδύνη της αποτυχίας (όπως οι ίδιοι την εκλαμβάνουν), οι τελειομανείς μπορεί να αποφύγουν να αναλάβουν νέα καθήκοντα. Αυτή η αποφυγή μπορεί να αυξήσει το άγχος, καθώς ενισχύει τον φόβο τους να κάνουν λάθη.
  • Αυτοκριτική: Οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ανεπάρκειας και άγχους.

Σημάδια τελειομανίας και άγχους

Η αναγνώριση των σημαδιών της τελειομανίας και του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Τα πιο συνήθη τέτοια σημάδια είναι:

  • Υπερβολική ανησυχία για λάθη: Οι τελειομανείς ανησυχούν πολύ μήπως κάνουν λάθη.
  • Αναβλητικότητα: Μπορεί να καθυστερήσουν εργασίες λόγω φόβου ότι δεν θα τις κάνουν τέλεια, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος.
  • Χρόνιο στρες: Η συνεχής πίεση για να είσαι τέλειος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχές άγχος.
  • Δυσκολία χαλάρωσης: Οι τελειομανείς συχνά δυσκολεύονται να χαλαρώσουν λόγω της επίμονης ανάγκης τους να πληρούν υψηλά πρότυπα.

Συμβουλές για τη διαχείριση της τελειομανίας και την μείωση του άγχους

  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Αντί να στοχεύετε στην τελειότητα, θέστε εφικτούς και πρακτικούς στόχους. Αυτό βοηθά στην μείωση του άγχους μειώνοντας την πίεση για την τήρηση μη ρεαλιστικών προτύπων.
  • Εστιάστε στη συμπόνια προς τον εαυτό σας: Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας ευγενικά και κατανοήστε ότι το να κάνετε λάθη είναι μέρος της ζωής. Η αυτοσυμπόνια μπορεί να μειώσει τη σκληρή αυτοκριτική που τροφοδοτεί το άγχος.
  • Επικεντρωθείτε στη διαδικασία, όχι στο αποτέλεσμα: Επικεντρωθείτε στα βήματα μιας εργασίας και όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει το άγχος, αφαιρώντας την εστίαση από την ανάγκη για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
  • Αντισταθείτε στις αρνητικές σκέψεις: Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις και αντικαταστήστε τις με πιο θετικές και ρεαλιστικές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους που προέρχεται από την τελειομανή σκέψη.
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν η τελειομανία και το άγχος επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η θεραπεία μπορεί να παρέχει εργαλεία και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ζητημάτων.

Πηγή: healthline.com