Οι 7 αρχές για περισσότερες νότες ευτυχίας στην ζωή σας
Ξυπνάτε νιώθοντας υποτονικοί τα περισσότερα πρωινά; Η καφεΐνη έχει γίνει απαραίτητος για να πάρετε δύναμη στη διάρκεια της ημέρας;
Εάν αυτά σας ακούγονται... οικεία, είναι καιρός να εγκαταλείψετε τις γρήγορες λύσεις στις οποίες βασίζεστε και να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης ενέργειάς σας.
Το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο, αλλά σύντομα θα έχετε ενέργεια για να συνεχίσετε μόλις απολαύσετε τα πρώτα πολύτιμα οφέλη ενός πιο χαρούμενου, πιο υγιεινού και πιο παραγωγικού τρόπου ζωής.
Τι είναι η διαχείριση ενέργειας
Σκεφτείτε την ενέργειά σας ως έναν περιορισμένο πόρο: ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα συγκεκριμένο ποσό να ξοδέψετε. Κάτι σαν έναν λογαριασμό σε τράπεζα... ενέργειας. Η ενέργεια αυτή ποικίλλει από άτομο σε άτομο με βάση παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ύπνος, τα επίπεδα άγχους, οι ιατρικές καταστάσεις και ο τρόπος ζωής.
Οι δραστηριότητες και οι αλληλεπιδράσεις αντλούν ενέργεια από το απόθεμά σας. Αν και μπορεί να μην έχετε πάντα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που εξαντλούν την ενέργειά σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα, για να... φουσκώσετε τις καταθέσεις στην τράπεζα ενέργειας!
Ακολουθήστε αυτές τις 7 συμβουλές για να αυξήσετε την ενέργειά σας και να ζήσετε μια πιο χαρούμενη, πιο υγιή και πιο παραγωγική ζωή:
1. Τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας
Μια καλά ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ο πυρήνας της ευεξίας. Αλλά είναι σύνηθες να θεωρούμε την υγιεινή διατροφή κυρίως ως εργαλείο για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως για βέλτιστη ενέργεια. Είναι αλήθεια αυτό που λένε: είσαι αυτό που τρως!
Καταναλώστε μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων για να λάβετε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που θα σας παρέχουν ενέργεια όλη την ημέρα. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, ειδικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μπρόκολο, καθώς και πορτοκαλί χρώματος λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά είδη ψαριών και οσπρίων για υγιεινές επιλογές πρωτεΐνης. Στόχος είναι τα 85 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά καθημερινά.
2. Κοιμηθείτε 7-8 ώρες κάθε βράδυ
Ο καλός βραδινός ύπνος πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μια επιτυχημένη, γεμάτη ενέργεια μέρα. Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαιωνίσει σοβαρές καταστάσεις υγείας, καθώς και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας, τα κίνητρα και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ο ποιοτικός ύπνος είναι μια υγιεινή συνήθεια που πολλοί οφείλουν να βελτιώσουν. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7-8 ύπνου κάθε βράδυ.
Παρατηρήστε τα μοτίβα ύπνου σας: σημειώστε πόσο κοιμάστε κάθε βράδυ, παράγοντες που συμβάλλουν στον ύπνο ή την έλλειψή του, πόσο ξεκούραστοι αισθάνεστε και πόση ενέργεια έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε στρατηγικές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, όπως η δημιουργία ενός χαλαρωτικού και ξεκούραστου περιβάλλοντος, η ελαχιστοποίηση του φωτός και του θορύβου, η καθιέρωση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο, η χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο, η διαχείριση του άγχους και η απενεργοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών.
Με ό,τι κι αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε, να είστε συνεπείς. Η σταθερή ρουτίνα ύπνου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εσωτερικού “ξυπνητηριού” του σώματός σας και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, θα έχετε καλύτερη υγεία, ανεβασμένη συναισθηματική ευεξία, χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και θα είστε πιο παραγωγικοί.
3. Καλή παρέα με καλούς ανθρώπους
Μεγιστοποιήστε τον χρόνο που αφιερώνετε με όσους νιώθετε όμορφα να βρίσκεστε κοντά σας. Η σύνδεση με άτομα που εκπέμπουν θετικότητα και έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα θα σας ενθουσιάσει και θα σας ενεργοποιήσει.
Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με τα οποία δεν σχετίζεστε ή που έχουν αρνητική στάση ζωής, παραπονιούνται συχνά ή κάνουν κακές επιλογές, θα εξαντλήσουν τον ενεργειακό σας... λογαριασμό. Να είστε επιλεκτικοί με τις παρέες που διατηρείτε στη ζωή σας.
Είναι σημαντικό να θέτετε όρια και όρια, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να εξοικονομήσετε την ενέργειά σας, όταν βρίσκεστε κοντά σε άτομα που δεν αναπληρώνουν τα ενεργειακά σας αποθέματα.
4. Αποφύγετε την υπερβολική δόση... ειδησεογραφίας
Η κατανάλωση ειδήσεων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μπορεί να είναι εκπαιδευτική, διασκεδαστική και ακόμη και αναζωογονητική εμπειρία.
Δυστυχώς, όμως, η ειδησεογραφία πολύ συχνά είναι γεμάτη με ιστορίες βασάνων και πόνου. Αυτές οι ιστορίες μπορεί να παραμορφώσουν την άποψή σας για τον κόσμο και να σας κάνουν να εστιάσετε στους χειρότερους φόβους σας, αντί να αναγνωρίσετε το καλό που σας περιβάλλει.
Δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις ιστορίες εντελώς, αλλά προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας όσο είναι εφικτό, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
5. Ασκηθείτε τακτικά
Νιώθετε λήθαργο στο μέσον της ημέρας; Σας έχουν κουράσει ακόμα και οι απλές καθημερινές υποχρεώσεις, όπως ψώνια και δουλειές του σπιτιού; Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, αυτό θα προσθέσει και δεν θα αφαιρέσει στον ενεργειακό σας λογαριασμό.
Η άσκηση ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση, ενισχύει τους μύες και την αντοχή και βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια άλλων σωματικών εργασιών ή δραστηριοτήτων.
6. Κάντε κάτι ιδιαίτερο κάθε μέρα
Με τι παθιάζεστε; Έχετε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο που θα θέλατε να εξασκείτε πιο συχνά ή να το μοιραστείτε με άλλους; Κάντε κάτι που σας αρέσει καθημερινά, ακόμα κι αν είναι μια απλή πράξη, όπως το να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα ή να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι. Το να κάνετε τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε και να διατηρήσετε την ενέργειά σας με τρόπους που θα αναδείξουν τον καλύτερό σας εαυτό.
7. Κάνε καλές σκέψεις για τους άλλους
Η ενσυναίσθηση και η συμπόνοια είναι ένας ακόμα τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Ένα παράδειγμα εξάσκησης αυτού του τρόπου σκέψης ονομάζεται “ευγενική προσοχή”. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να έχετε άμεση οπτική επαφή με έναν άγνωστο και να χαμογελάτε, ενώ σκέφτεστε από μέσα σας “σας εύχομαι να είστε καλά”. Το να κρίνουμε τους άλλους μονίμως για αρνητικά πράγματα μπορεί να μας κάνει να κρίνουμε και τον εαυτό μας με όμοιο τρόπο και αυτός ο εσωτερικός διάλογος καταντά εξουθενωτικός.