Ποια ώρα, ημέρα και εποχή είμαστε πιο χαρούμενοι;
Είστε από αυτούς που κάθε πρωί γκρινιάζουν μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι και πατάνε «αναβολή» για να κερδίσουν πέντε λεπτά ύπνου;
![Ποια ώρα, ημέρα και εποχή είμαστε πιο χαρούμενοι;](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2025/02/06/e05e1c64-hapiness-bed-cat.jpg?t=98uMJJ_wvcl-ChVj6-WVFQ)
Μάθετε ότι το πρωί έχουμε την καλύτερη δυνατή διάθεση και η ψυχική υγεία και ευεξία μας βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.
Τείνουμε επίσης να αισθανόμαστε χειρότερα γύρω στα μεσάνυχτα, ενώ τόσο η ημέρα της εβδομάδας, όσο και η εποχή του έτους, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν τη διάθεσή μας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Γενικά, τα πράγματα φαίνονται πράγματι καλύτερα το πρωί», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Feifei Bu, ερευνήτρια επιστημών συμπεριφοράς και υγείας στο University College του Λονδίνου.
Τα ευρήματα αυτά δεν δίνουν απλώς μια καλύτερη εικόνα για το πώς αλλάζει η διάθεση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην παρακολούθηση και τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεται κάποιος.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τη σημασία της συνεκτίμησης του χρόνου, της ημέρας και της εποχής στην έρευνα για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων, καθώς και για τον σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 49.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε κοινωνική μελέτη σχετική με την πανδημία COVID-19. Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
![](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2025/02/06/xarpumeno-xupnima.jpg?t=vcJOn7bl8yYSt7yJwEjdTw)
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ερωτηματολόγια που έθεταν ερωτήσεις, όπως: «Την περασμένη εβδομάδα πόσο ευτυχισμένος αισθανθήκατε, πόσο ικανοποιημένος ήσασταν από τη ζωή σας και σε ποιο βαθμό αισθανθήκατε ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν τον κόπο;».
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι γενικά αισθάνονται καλύτερα όταν ξυπνούν το πρωί. Έχουν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και τις υψηλότερες βαθμολογίες ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.
Από την άλλη, τείνουν να αισθάνονται πιο δυστυχισμένοι γύρω στα μεσάνυχτα.
Η ημέρα της εβδομάδας έπαιξε λιγότερο σαφή ρόλο στη διάθεση και την ευημερία ενός ατόμου.
Η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή έτειναν να είναι υψηλότερες τη Δευτέρα και την Παρασκευή από ό,τι την Κυριακή. Το αίσθημα ευτυχίας ήταν εντονότερο και την Τρίτη, αναφέρουν οι ερευνητές. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η μοναξιά διέφερε μεταξύ των ημερών της εβδομάδας.
Υπήρχαν όμως σαφείς ενδείξεις ότι η εποχή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου.
Οι άνθρωποι έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και μοναξιάς τον χειμώνα σε σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.
Συνολικά, η ψυχική υγεία ήταν καλύτερη το καλοκαίρι.
Οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εξηγούνται από τις βιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Για παράδειγμα, τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα κοντά στην ώρα του ύπνου», έγραψαν οι ερευνητές.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές προτείνουν στους γιατρούς και τους οργανισμούς ψυχικής υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τις υπηρεσίες τους κοντά στα μεσάνυχτα, στη μέση της εβδομάδας και κατά την περίοδο του χειμώνα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Mental Health.