ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι υγιεινό μπορείτε να φάτε για άμεση ώθηση ενέργειας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Νιώθετε νωθρότητα ή ότι σας λείπει ενέργεια για να βγάλετε τις υποχρεώσεις της ημέρας;

Τι υγιεινό μπορείτε να φάτε για άμεση ώθηση ενέργειας
Bigstock

Τα τρόφιμα που τρώτε μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν κούραση, τις καλύτερες τροφές για ώθηση ενέργειας και εκείνες που μπορούν να την “αποστραγγίσουν”.

Ποιες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν κούραση

Αρκετές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι πιο συνήθεις είναι:

  • Ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα σας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, με αποτέλεσμα επίμονη κόπωση και αδυναμία.
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η σχετική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κόπωση, μυική αδυναμία, ακόμα και αλλαγές στη διάθεση.
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, κόπωση και νευρολογικά προβλήματα.
  • Ανεπάρκεια μαγνησίου: Το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας. Η σχετική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μυικές κράμπες, ακόμη και διαταραχές ύπνου.

Οι τροφές που σας δίνουν την περισσότερη ενέργεια

Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας με φυσικό τρόπο:

  • Βρώμη: Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, η βρώμη παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας όλη την ημέρα. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και βιταμινών Β.
  • Μπανάνα: Υψηλή σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες και κάλιο, οι μπανάνες προσφέρουν μια γρήγορη και διαρκή τόνωση της ενέργειας.
  • Αυγά: Γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και υγιή λίπη, τα αυγά είναι μια εξαιρετική επιλογή για ενέργεια... διαρκείας μέσα στην ημέρα.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, καθιστώντας τα εξαιρετικά για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A, C και K, που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας.
tiganites-patates

Τροφές που αποστραγγίζουν την ενέργειά σας

Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν την ενέργειά σας, οδηγώντας σε αυξημένη κούραση και νωθρότητα:

  • Ζαχαρούχα τρόφιμα: Αν και η ζάχαρη παρέχει μια γρήγορη άνοδο της ενέργειας, συχνά οδηγεί σε ταχεία πτώση, προκαλώντας κόπωση λίγο μετά την κατανάλωσή της. Αυτό περιλαμβάνει γλυκά, αρτοσκευάσματα και ποτά με ζάχαρη.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από απότομη πτώση, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.
  • Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να οδηγήσουν σε λήθαργο. Τείνουν επίσης να είναι χαμηλά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Αλκοόλ: Αν και αρχικά μπορεί να σας χαλαρώσει, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να σας αφυδατώσει, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας την επόμενη μέρα.

Σύνοψη

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και των επιπέδων ενέργειας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές, για να παραμείνετε γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα. Αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που ενισχύουν την ενέργεια, και αποφεύγοντας εκείνες που την πλήττουν, μπορείτε να διατηρήσετε υψηλότερο επίπεδο ζωτικότητας και να μειώσετε την κούραση.

Εάν είστε σταθερά κουρασμένοι παρά την υγιεινή διατροφή, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να διερευνήσετε άλλες υποκείμενες αιτίες.

Πηγές: healthline.com, medparkhospital.com, health.com