ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες: Ο ρόλος της ζάχαρης στη διαχείρισή του

Αν έχετε έντονο στρες στη δουλειά, βάλτε δυο κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σας και θα διαπιστώσετε ότι το άγχος θα υποχωρήσει.

Στρες: Ο ρόλος της ζάχαρης στη διαχείρισή του

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει παλαιότερη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ροφήματα με ζάχαρη μειώνουν την επιθετικότητα και την αντιδραστικότητα, καθώς η ζάχαρη τροφοδοτεί γρήγορα τον εγκέφαλο με την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρεί τις παρορμητικές συμπεριφορές υπό έλεγχο.

Με τον τρόπο αποτρέπει τις «εκρήξεις», που συχνά-πυκνά συμβαίνουν όταν νιώθει κανείς τα νεύρα του τεντωμένα.

bigstock 144595925

Στη μελέτη τους, επιστήμονες από τις Σχολές Ψυχολογίας των πανεπιστημίων της Νέας Νότιας Ουαλλίας και του Κουήνσλαντ, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Ντένσον, έδωσαν σε ομάδα φοιτητών και φοιτητριών να πιουν λεμονάδα. Άλλες από τις λεμονάδες περιείχαν ζάχαρη και άλλες τεχνητά γλυκαντικά.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν μια σειρά από στρεσογόνες εργασίες, με αποκορύφωμα την προετοιμασία μιας ομιλίας. Αφού ολοκλήρωσαν την ομιλία τους, οι ερευνητές άρχισαν να τους προκαλούν λέγοντάς τους ότι η ομιλία τους ήταν βαρετή και απογοητευτική.

Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες είχαν πιει τη λεμονάδα με την ζάχαρη, αντέδρασαν λιγότερο και πιο ψύχραιμα στις προκλήσεις.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος χρειάζεται τη ζάχαρη (και όλα τα σάκχαρα) για να λαμβάνει την ενέργεια που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του – και η ζάχαρη, επειδή είναι επεξεργασμένη, τον τροφοδοτεί άμεσα με ενέργεια.

«Όταν είναι πιθανό να βρεθεί ο εργαζόμενος απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση –λ.χ. σε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό του– καλό είναι να πίνει πρώτα ένα ρόφημα με ζάχαρη, διότι έτσι αυξάνει την ικανότητά του να διαχειριστεί σωστά τις "επιθέσεις" του απέναντί του», λένε οι ερευνητές.

Αντίστοιχα, ένα ρόφημα με ζάχαρη λίγο πριν μπούμε στο σπίτι από τη δουλειά, μπορεί να μας βοηθήσει να αφήσουμε το εργασιακό στρες έξω από την πόρτα, προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης:

Οι άγνωστες αντιγηραντικές ιδιότητες της ζάχαρης