Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η ευτυχία είναι επιλογή!
Μπορούμε όμως να κάνουμε«επανεκκίνηση» στο σύστημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε ποσοστό περίπου 40%μπορούμε να ελέγξουμε την ευτυχία και τα επιστημονικά δεδομένα τοεπιβεβαιώνουν.
Μία από τις θεωρίεςστο χώρο της Ψυχολογίας υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν ένα «σημείοεκκίνησης» της ευτυχίας, το οποίο καθορίζει την ευεξία. Όλη η ζωή μας περιστρέφεταιγύρω από αυτό και αισθανόμαστε λιγότερο ή περισσότερο χαρούμενοι ανάλογα με όσασυμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.
Μπορούμε όμως να κάνουμε«επανεκκίνηση» στο σύστημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε ποσοστό περίπου 40%μπορούμε να ελέγξουμε την ευτυχία και τα επιστημονικά δεδομένα τοεπιβεβαιώνουν.
1. Αρκεί ναπροσπαθήσουμε
Η παραμικρήπροσπάθεια μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της ζωής μας. Δύομικρές πειραματικές μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journalof Positive Psychology δείχνουν ότι προσπαθώντας να γίνουμε χαρούμενοιαπολαμβάνουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη ευεξία.
2. Η ευτυχίαπρέπει να αποτελεί προτεραιότητα
Οι ευτυχισμένοιάνθρωποι θεωρούν την ευτυχία στόχο ζωής, υποστηρίζει ο κορυφαίος ψυχολόγος ΤομΓ. Στίβενς. Πρέπει να αξιολογούμε τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, να εκπαιδευτούμεστην αυτό-διαχείριση και να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μας δημιουργείθετικά συναισθήματα.
3. Πρέπει νααπολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής
Ο νευρο-ψυχολόγοςΡικ Χάνσον υποστηρίζει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά αυτόματα στα αρνητικάγεγονότα και μάλιστα πιο έντονα απ’ ότι στα θετικά. Μπορούμε όμως να ανατρέψουμεαυτήν την αρνητική προδιάθεση –η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούμεεντονότερες αναμνήσεις για τα αρνητικά γεγονότα– εάν εκτιμούμε τις μικρές χαρέςτης ζωής.
4. Πρέπει ναχαμογελάμε περισσότερο
Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι τα άτομαπου χαμογελούν συχνά και κάνουν χαρούμενες σκέψεις έχουν ανεβασμένη διάθεση καιδεν τα παρατούν εύκολα.
5. Δείχνουμεπερισσότερη ευγνωμοσύνη
Μελέτη που δημοσιεύεταιστο επιστημονικό περιοδικό Social Behavior and Personality δείχνει ότι ηευγνωμοσύνη είναι μια συνήθεια που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και μας κάνει νααπολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή.