Υπεγράφη το ΠΔ για την ίδρυση & λειτουργία Μονάδων Εξωσωματικής - Υποχρεωτική η διασύνδεσή τους με νοσηλευτήρια
Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και το οποίο εκκρεμούσε από το 2005.
Με το εν λόγω Π.Δ., μετά από 10 χρόνια έκδοσης του σχετικού νόμου 3305/2005 για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» ο οποίος χορηγούσε ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, άνοιξε επιτέλους ο δρόμος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δια του οποίου θεσπίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας των ΜΥΙΑ, στο πλαίσιο της προστασίας του δικαιώματος της υγείας των πολιτών.
Η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, με σκοπό την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μία τέτοια τεχνική προδιαγραφή είναι η θέσπιση ελάχιστου εμβαδού των εγκαταστάσεων όπου θα πραγματοποιούνται οι σχετικές επιστημονικές παρεμβάσεις, ενώ δύο από τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΥΙΑ, συνιστούν η υποχρεωτική διασύνδεσή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ο αυστηρός ορισμός των εξειδικευμένων προσόντων του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου θα ενισχυθεί σημαντικά ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευχαριστεί το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας, καθώς και επιστημονικούς και δημόσιους φορείς, των οποίων το έργο είναι συνυφασμένο με τους τομείς Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και τους ιδιώτες που σχετίζονται και έχουν εύλογο ενδιαφέρον για την εξωσωματική γονιμοποίηση, για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική ανταπόκριση και ολοκληρώθηκε στις 10-7-2015.
Διαβάστε ακόμη:
Νέα έρευνα: Σχεδόν απίθανο να πετύχει η εξωσωματική μετά τα 44
Οκτώ ερωτήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική μπορεί να απογειώσει τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα της κρίσης