ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοια: Πρωτοποριακή εξέταση με λέιζερ κάνει διάγνωση σε δευτερόλεπτα

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα πρωτοποριακό τεστ με λέιζερ είναι έτοιμο να φέρει «επανάσταση» στη διάγνωση των διαφόρων τύπων άνοιας, αλλάζοντας τα δεδομένα στη μάχη κατά της εξουθενωτικής πάθησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον.

Άνοια: Πρωτοποριακή εξέταση με λέιζερ κάνει διάγνωση σε δευτερόλεπτα

Η έρευνα δείχνει ότι σωματικά υγρά όπως το αίμα, το νωτιαίο υγρό ή η βλέννα, μπορούν πλέον να αναλυθούν σχεδόν αμέσως, με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ για τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων άνοιας.

Ενώ για την οριστική διάγνωση της άνοιας μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως κα δύο χρόνια, η νέα, οικονομικά προσιτή διαδικασία με λέιζερ, μειώνει το χρονικό διάστημα σε δευτερόλεπτα, υποστηρίζουν οι ερευνητές που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή μελέτη.

Οι αρχικές δοκιμές αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό μέσο ποσοστό ακρίβειας άνω του 93% στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο καθηγητής νευρολογίας Chris Kipps, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, χαιρέτισε τη νέα μέθοδο ως «επανάσταση στην ιατρική τεχνολογία» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να μεταμορφώσει ριζικά την προσέγγισή μας στη διάγνωση της άνοιας.

«Αυτή η καινοτομία δεν είναι απλώς ένα άλμα στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, επαναπροσδιορίζει την προσέγγισή μας στη νευροεκφυλιστική νόσο στην κλινική πράξη».

Η άνοια είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας, οι οποίες τείνουν να εξελίσσονται και να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η διάγνωση της άνοιας είναι χρονοβόρα, καθώς με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, όπως οι μαγνητικές τομογραφίες και τα τεστ μνήμης, μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει σοβαρά, γεγονός που καθιστά τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές.

Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν τώρα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια: τη διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων άνοιας.

Στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μια τεχνολογία αιχμής που ονομάζεται φασματοσκοπία Ράμαν πολλαπλής διέγερσης (MX-Raman), η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός «βιοχημικού αποτυπώματος» για ακριβέστερη διάγνωση.

Ο καθηγητής Sumeet Mahajan από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι αισιόδοξος: «Η ολοκληρωμένη προσέγγισή μας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της άνοιας. Υπάρχει επείγουσα ανεκπλήρωτη κλινική ανάγκη για πιο διακριτικές, αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Η ολιστική μας τεχνική MX-Raman είναι μοναδικά εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και θέλουμε να δούμε αυτή την τεχνολογία να οδηγεί σε σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς».

Πηγή: Express