ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Το φάρμακο που τις μειώνει έως και κατά 67%

Σινάνη Αικατερίνη

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις αποτελούν κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου το 80% των γυναικών.

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Το φάρμακο που τις μειώνει έως και κατά 67%

Οι εξάψεις αντιμετωπίζονται συνήθως με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), η οποία στοχεύει στην αντικατάσταση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που μειώνονται με την εμμηνόπαυση.

Δοκιμές μεγάλης κλίμακας ωστόσο, δείχνουν ότι η ορμονική θεραπεία συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο του μαστού και εγκεφαλικό σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Μεταγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με ασφάλεια.

Οργανισμοί όπως η North American Menopause Society δηλώνουν ότι τα οφέλη της ορμονικής θεραπείας για τις εξάψεις υπερτερούν των πιθανών βλαβών για τις περισσότερες γυναίκες που ξεκινούν τη θεραπεία πριν από την ηλικία των 60 ετών ή/και εντός δέκα ετών από την τελευταία τους περίοδο.

Δύο νέες μεγάλης κλίμακας δοκιμές φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακο elinzanetant μειώνει σημαντικά τις εξάψεις, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ύπνου των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Στις μελέτες συμμετείχαν περισσότερες από 700 γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών που υπέφεραν από εξάψεις, οι οποίες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν elinzanetant ή εικονικό φάρμακο. Και στις δύο δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά το elinzanetant είδαν σημαντική μείωση των εξάψεων σε σχέση με εκείνες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Μέχρι το τέλος των μελετών, 26 ​​εβδομάδες αργότερα, πάνω από το 80% των γυναικών που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων έως και κατά 67%. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν επίσης καλύτερη ποιότητα ύπνου και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το φάρμακο προκάλεσε ελάχιστες και ήπιες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο και κόπωση.

Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα να υποβάλει δεδομένα και από τις τρεις μελέτες στις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσει την έγκριση του φαρμάκου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.