ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψυχική ανθεκτικότητα: Τι είναι και πώς συνδέεται με τα βακτήρια του εντέρου

Σινάνη Αικατερίνη

Μπορείτε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας;

Ψυχική ανθεκτικότητα: Τι είναι και πώς συνδέεται με τα βακτήρια του εντέρου

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, έδειξαν ότι η υψηλή ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα των ανθρώπων να δέχονται θετικά τις αλλαγές και να ακολουθούν το ένστικτό τους, οφείλεται εν μέρει στα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό τους.

Η νέα μελέτη εξέτασε τον εγκέφαλο και το μικροβίωμα του εντέρου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διαφορετικούς τύπους στρες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης και των διακρίσεων. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, παχυσαρκίας και διαβήτη, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Αν καταφέρουμε να προσδιορίσουμε πώς μοιάζει ένας υγιής ανθεκτικός εγκέφαλος και ένα υγιές μικροβίωμα, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές για τη μείωση του στρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Arpana Gupta, συνδιευθύντρια του Κέντρου Μικροβιώματος Goodman-Luskin του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 116 άτομα ως προς την ανθεκτικότητά τους και τα μοίρασαν σε δύο ομάδες, υψηλής και χαμηλής ανθεκτικότητας. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

«Όταν υπάρχει κάποιος στρεσογόνος παράγοντας, συχνά οδηγούμαστε στην αντίδραση μάχης ή φυγής, και αυτό βλάπτει τον εγκέφαλό μας», δήλωσε η Gupta.

«Τα ανθεκτικά άτομα ήταν καλύτερα στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, ήταν λιγότερο πιθανό να καταστροφολογούν και κατάφεραν να διατηρούν το κεφάλι τους ήρεμο», πρόσθεσε η πρώτη συγγραφέας Desiree Delgadillo, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UCLA.

Εκτός από τις διαφορές στον εγκέφαλο, κάτι μοναδικό συνέβαινε και στο έντερό τους.

Τα μικρόβια του εντέρου τους απέκκριναν χημικές ουσίες και παρουσίαζαν γονιδιακή δραστηριότητα που συνδεόταν με χαμηλά επίπεδα φλεγμονής και ισχυρό εντερικό φραγμό.

Η φλεγμονή προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «διαρρέον έντερο», μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να εμποδίζει τις τοξίνες.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν βρήκαν αυτά τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος στους ιδιαίτερα ανθεκτικούς συμμετέχοντες.

«Η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά ένα φαινόμενο που αφορά όλο το σώμα και που δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλό σας, αλλά και το μικροβίωμά σας και τους μεταβολίτες που παράγει», δήλωσε ο Gupta.

Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί αν μια παρέμβαση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, θα αλλάξει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο και το έντερο.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε θεραπείες που θα στοχεύουν τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο έντερο, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως μια μέρα να αποτρέψουν την ασθένεια», δήλωσε η Gupta.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Mental Health.