ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοια: Η εξέταση που την προβλέπει έως και 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Μια νέα εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άνοια: Η εξέταση που την προβλέπει έως και 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα

Η νέα μέθοδος είναι κατά 80% ακριβής, πραγματοποιείται με 10λεπτη σάρωση του εγκεφάλου και παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης της άνοιας από τα τεστ μνήμης ή τις μετρήσεις της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δύο κοινά χρησιμοποιούμενες μεθόδους για τη διάγνωση της νόσου.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέπτυξε την εξέταση αναλύοντας λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) προκειμένου να εντοπίσει αλλαγές στο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου.

Το δίκτυο αυτό συνδέει περιοχές του εγκεφάλου για να εκτελέσει συγκεκριμένες γνωστικές λειτουργίες και είναι το πρώτο δίκτυο νευρώνων που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου αρχίζει να αλλάζει πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Μάρσαλ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 1.100 εθελοντών που είχαν εγγραφεί στη UK Biobank.

Από τους 1.100 εθελοντές, οι 81 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με άνοια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν τις αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, με στόχο να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο.

Στους εθελοντές που διαγνώστηκαν με άνοια, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με ένα περιθώριο σφάλματος δύο ετών, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να γίνει η διάγνωση. Οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου συσχετίστηκαν επίσης με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της κοινωνικής απομόνωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εξετάσεων αίματος που στοχεύουν πρωτεΐνες στον εγκέφαλο οι οποίες προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health.