Ακόμη και μια μικρή ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να εκτοξεύσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Αυτό συμπεραίνει μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία διαπιστώνει πως ακόμη και μια λεπτή φέτα μπέικον ή ένα μόνο αρνίσιο παϊδάκι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου έως και 20%!
Οι ερευνητές ανέλυαν επί 6 χρόνια δεδομένα για περίιπου μισό εκατομμύριο εθελοντές, από τους οποίους περίπου 2.600 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology, όσοι έτρωγαν 76 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα είχαν τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 21 γραμμάρια. Ακόμη και σε αυτή τη μικρή ποσότητα όμως, ο κίνδυνος υπάρχει.
Δείτε στην gallery στο τέλος του άρθρου τις 13 τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Μέχρι σήμερα, οι έρευνες θεωρούσαν ως ημερήσιο «όριο ασφαλείας» τα 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος.
Σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση Cancer Research UK, 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και τον περιορισμό του επεξεργασμένου κρεάτος.
Τα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα βρίσκονται - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - στην κορυφή της λίστας με τις πιο καρκινογόνες τροφές.
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας προτείνει καθημερινή κατάναλωση 70 γραμμαρίων κόκκινου (μη επεξεργασμένου) κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη και τη διατροφική του αξία (σίδηρος, πρωτεΐνες).
Πηγή: Independent
Δείτε στην gallery στο τέλος του άρθρου τις 13 τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Επεξεργασμένες τροφές: Οι τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών. αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 11% αύξηση του καρκίνου του μαστού. Αποφεύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης, τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ.
Photo 2/13
Τηγανητές πατάτες: Το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν οι τροφές με άμυλο μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζουν το νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Αμυλούχες τροφές που έχουν καεί στο μαγείρεμα έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών. Για να περιορίσετε το ακρυλαμίδιο, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) συστήνει να μην ψήνετε και τηγανίζετε πολύ τα φαγητά που περιέχουν άμυλο (τοστ, πατάτες, ψωμί κλπ.).
Photo 3/13
Αλκοόλ: Αρκεί ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 5%, του στοματοφάρυγγα κατά 17% και του οισοφάγου κατά 30%. Περίπου το 5% των νέων καρκίνων και το 6% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ.
Photo 4/13
Μπέικον: Τα επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά γενικά, αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου. Ειδικότερα, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων (4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν) καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.
Photo 5/13
Πολύ ψημένο κρέας: Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα μπορεί να βλάψει το DNA. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το κρέας που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, σχηματίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν αλλαγές στο DNA, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου. Η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Photo 6/13
Κόκκινο κρέας: Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου.
Photo 7/13
Άσπρο αλεύρι: Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 49%, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Photo 8/13
Καυτά ροφήματα: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν πίνετε καφέ ή τσάι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου. Σε συνδυασμό με κάπνισμα και αλκοόλ, ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.
Photo 9/13
Ζάχαρη: Αν κόψετε τη ζάχαρη, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γρήγορη ενέργεια για να αναπτυχθούν και η ζάχαρη τους την προσφέρει.
Photo 10/13
Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αυτό οφείλεται στα λιπαρά των γαλακτοκομικών, το ασβέστιο και τις ορμόνες, ενώ κατ’ άλλους τα γαλακτοκομικά μεταβάλλουν τα επίπεδα βιταμίνης D και τεστοστερόνης.
Photo 11/13
Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων: Το πρόβλημα δεν είναι το ποπ κορν, αλλά n συσκευασία, το εσωτερικό της οποίας περιέχει ένα χημικό για να μην κολλάνε σε αυτή οι σπόροι καλαμποκιού. Καθώς η συσκευασία θερμαίνεται, η επικάλυψη αποσυντίθεται απελευθερώνοντας υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του προστάτη.
Photo 12/13
Κορεσμένα λιπαρά: Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, μια σημαντική αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης οδηγεί σε ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών όγκων με 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.
Photo 13/13
Αναψυκτικά: Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος πολλών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.