ΚΕΕΛΠΝΟ: Η γρίπη παραμένει απρόβλεπτη, ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός
Αυξημένα είναι τα κρούσματα φέτος, 56 μέχρι στιγμής οι νεκροί.
Η δραστηριότητα της γρίπης έχει ήδη ξεπεράσει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί όλη τη χρονιά πέρυσι και η έξαρση συνεχίζεται. Έως τώρα 226 ασθενείς έχουν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές και 56 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης - πέρυσι για όλη τη χειμερινή περίοδο αναφέρθηκαν 111 σοβαρά περιστατικά και 42 θάνατοι.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι φέτος η γρίπη είναι πιο «επιθετική».
«Ο ιός της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσεται από χρονιά σε χρονιά. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ' αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού», εξηγούν οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρακολουθούν την πορεία της γρίπης σε εβδομαδιαία βάση.
Η γρίπη παρακολουθείται στενά από 40η εβδομάδα κάθε έτους μέχρι την 20η εβδομάδα του επόμενου έτους, δηλαδή περίπου από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται στο διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι επιισημαίνουν οτι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της γρίπης δεν μηδενίζεται ποτέ. Πέρα από το επιδημικό κύμα τους χειμερινούς μήνες, σποραδικά κρούσματα γρίπης υπάρχουν όλο το χρόνο.
Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχάσμο. Αυτό - όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία - σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τη γρίπη αυτή την εποχή και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή.
Ειδικά οι γονείς μικρών παιδιών, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και όσοι φροντίζουν άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό εφόσον εμφανιστούν «ύποπτα» συμπτώματα.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλους τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
- Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένα
- Μεταμοσχευμένοι
- Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
- Παχύσαρκοι
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
- Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
- Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
- Επαγγελματίες υγείας
- Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν
Στα παιδιά, τα παρακάτω συμπτώματα απαιτούν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- κυάνωση
- άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
- μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
- διέγερση ή σπασμοί
- επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης
Στους ενήλικες, τα συμπτώματα που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν είναι:
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- δύσπνοια
- πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
- λιποθυμικά επεισόδια
- σύγχυση
- πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης
Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Διαβάστε επίσης:
Στους 56 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης
5 κανόνες υγιεινής και 1 οδηγία προς τα σχολεία για τη γρίπη