Πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά από τη γρίπη
Η παιδίατρος - λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεανώ Γεωργακοπούλου, εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς.
Σε αναμονή των νεότερων στοιχείων για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης, η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δίνει συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίπης στα παιδιά.
«Σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη στον παιδίατρο για βρέφη και παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα ύποπτα για γρίπη», αναφέρει στο αθηναϊκό πρακτορείο η Θεανώ Γεωργακοπούλου.
Όπως εξηγεί, τα παιδιά που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρησή τους.
Πολύ σημαντικό για την πρόληψη αλλά και τον περιορισμό εξάπλωσης της γρίπης είναι τα παιδιά να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, στο σπίτι και κυρίως στο σχολείο:
- Να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή έστω να τα σκουπίζουν με απολυμαντικά μαντηλάκια
- Να μην μοιράζονται μολύβια και άλλα σχολικά είδη με τους συμμαθητές τους
- Να βήχουν και να φτερνίζονται με καλυμμένο το στόμα και τη μύτη
- Να μην πίνουν νερό απευθείας από τις βρύσες του σχολείου
«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη. Παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρα, ανεμβολίαστα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτά που έχουν άσθμα ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας συνιστάται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα», σημειώνει η κ. Γεωργακοπούλου.
Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο, με τα σταγονίδια της αναπνοής και από τα χέρια.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και ναυτία, εμέτους, διάρροια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος.
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διαφορετικούς ιούς. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια προκαλούν επιπλοκές.
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως «κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αντιπυρετικά. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Υπάρχουν φάρμακα για τη γρίπη;
Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιιικά σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δε χρειάζεται να πάρουν αντιιικά φάρμακα.
Διαβάστε επίσης:
1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου
3 πράγματα που ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη γρίπη του φετινού χειμώνα κι ένα που ακόμη διερευνάται
5 παραμύθια που συνεχίζουμε να πιστεύουμε για τις ιώσεις, εικονογραφημένα!