Χωρίς σχολικό νοσηλευτή 20% των σχολείων όπου φοιτούν διαβητικά παιδιά
Ένα στα πέντε σχολεία με διαβητικούς μαθητές δεν έχει ακόμη σχολικό νοσηλευτή. Δεκάδες οικογένειες ταλαιπωρούνται, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
«Από το υπουργείο Παιδείας δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, αλλά οι αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή περίπου 80% των δημοτικών σχολείων όπου φοιτούν παιδιά με διαβήτη τύπου Ι έχει σχολικό νοσηλευτή. Όμως στο υπόλοιπο 20%, δεν υπάρχει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στα παιδιά», αναφέρει στο onmed ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Δαραμήλας.
Ο ίδιος εξηγεί πως οι γονείς ταλαιπωρούνται και ήδη πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δουλειά τους, αφού πρέπει να πηγαινόερχονται στο σχολείο για να μετρήσουν το σάκχαρο του παιδιού τους και να του χορηγήσουν ινσουλίνη αν χρειάζεται. «Κι επειδή απαγορεύεται η είσοδος την ώρα των μαθημάτων, φανταστείτε τους γονείς έξω από τα κάγκελα ή στο προάυλιο να προσπαθούν να κάνουν μέτρηση...», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία υπολογίζει πως σε όλη τη χώρα, υπάρχουν περίπου 1000 παιδιά δημοτικού σχολείου με διαβήτη τύπου Ι.
Οι σχολικοί νοσηλευτές προσλαμβάνονται με την ίδια διαδικασία που προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές δάσκαλοι, και οι σχετικές ανάγκες δηλώνονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Από πέρυσι ισχύει και διάταξη που προβλέπει πρόσληψη σχολικού νοσηλευτή ανά πάσα στιγμή μέσα στο σχολικό έτος, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα, για να καλύπτονται παιδιά που μόλις διαγνώστηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η β' φάση των προσλήψεων, ενώ οι αρμόδιοι υπόσχονται πως η τρίτη φάση θα ξεκινήσει αυτές τις μέρες.
«Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης προσλήψεων σχολικών νοσηλευτών. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την τοποθέτηση διατροφικής ετικέτας, με ένδειξη θρεπτικών συστατικών ανά 100 γρ. προϊόντος, στα σχολικά γεύματα που χορηγούνται δωρεάν μέσω του Υπουργείου Εργασίας σε περισσότερα από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους να μπορούν να προγραμματίζουν σωστά τη χορήγηση ινσουλίνης αποτρέποντας περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας», αναφέρει ο κ.Δαραμήλας.
Διαβάστε επίσης:
Σε λιγότερο από 30 χρόνια, ένας στους 10 κατοίκους της Γης θα είναι διαβητικός (infographic)