Η συμμόρφωση των ασθενών στο σημερινό περιβάλλον: 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος
Ανανεώθηκε:
Το σοβαρό θέμα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και τη σημασία της τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε περιόδους όπου οι πόροι είναι περιορσμένοι, συζήτησαν σε ημερίδα, παράγοντες από τις κρατικές δομές, τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Divani Caravel. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το DailyPharmaNews.gr
Στην Ημερίδα εκτός από τους θεσμικούς παράγοντες, σημαντική παρουσία είχαν οι εκπρόσωποι των Ασθενών αλλά και οι γιατροί, οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και οι τελικοί αποδέκτες τόσο των θεραπειών, όσο και των πολιτικών αποφάσεων. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Η κυρία Κουτσογιάννη Κατερίνα Πρόεδρος των Ρευματοπαθών Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τη σημασία της έγκαιρη διάγνωσης αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στο σωστό γιατρό. «Αποτελεί ακόμη μεγάλο πρόβλημα το γεγονός, ότι μόνο 35 γιατροί ρευματολόγοι υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για όλη την Ελλάδα» και συνέχισε τονίζοντας ότι «η ασυνεννοησία και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μετατρέπουν αρκετές φορές τους ασθενείς σε συντονιστές των γιατρών».
Στην τοποθέτηση του ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» κύριος Μάριος Ατζέμης έκανε αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις τόσο στην πρόσβαση των οροθετικών συνανθρώπων μας στα αντιρετροϊκά φάρμακα, όσο και σε αντιδραστήρια για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Ο κύριος Ατζέμης τόνισε την θετική συνεισφορά των κατάλληλων φαρμάκων αλλά και τη σοβαρότητα της σωστής συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες. «Σήμερα υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνοντας την θεραπεία τους δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός στον οργανισμό τους. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει να μην πάρει κάποιος τη θεραπεία του για κάποιες μέρες γιατί δεν μπορεί να την βρει ή γιατί δεν την λαμβάνει σωστά».
Βιολογικά φάρμακα, όπως λέμε... βιολογικά τρόφιμα
Στις θεαματικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή των ασθενών με ψωρίαση οι βιολογικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση και την απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», κ. Ρένος Βαμβακούσης. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς πόσο σημαντικά είναι τα καινοτόμα φάρμακα στη θεραπεία της ψωρίασης. Υπάρχουν ακόμη ασθενείς που ακούν βιολογικά φάρμακα και τα αναζητούν στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα…» είπε ο κ. Βαμβακούσης.
Στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τους ασθενείς χωρίς να ζητείται σχεδόν ποτέ η παρουσία τους και η άποψη τους, έκανε λόγο η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων-Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κυρία Μαρία Τριανταφύλλου.
1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος
Ο Παθολόγος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιατρικός Υπεύθυνος PEH, της Pfizer Hellas κ. Βασίλειος Γραμμέλης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση μεταξύ φαρμακευτικής συμμόρφωσης και χρόνιων νοσημάτων αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους. Ο κ. Γραμμέλης τόνισε «έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος». Καταλήγοντας ο κ. Γραμμέλης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία θα πρέπει να γίνει με εξατομικευμένη, πολυπαραγοντική προσέγγιση.
Ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίαση του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συνοσηρότητας αλλά και πολυφαρμακείας.
Στο στρογγυλό τραπέζι το οποίο ακολούθησε των ομιλιών συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και από άλλους εκπροσώπους των ασθενών. Συγκεκριμένα:
Η κυρία Βασιλική Μαράκα Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΟΑμΣΚ τόνισε τη σημαντικότητα της συμμόρφωσης στην εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η οποία είναι μία νόσος που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.
Η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση αναφερόμενη στην προσωπική της ιστορία, τόνισε πως η δική της περίπτωση μη συμμόρφωσης της έδειξε στην πορεία τα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, μία πολυπαραγοντική νόσο που απαιτεί συγκεκριμένες θεραπείες καθημερινά όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπεία, που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Ζορμπά Προέδρου της ΕΠΙΟΝΗ και μέλους του Δ.Σ. WFMH & EUFAMI. Ο κύριος Ζορμπάς μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση οι ψυχιατρικοί ασθενείς, ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των φροντιστών. Πάγιο αίτημα του συλλόγου αποτελούν, η αναγνώριση του ρόλου του φροντιστή, τα ευέλικτα ωράρια εργασίας αλλά και το δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι, το επίδομα φροντιστή από την πολιτεία καθώς και επιπλέον 7 ημέρες άδειας το χρόνο από την εργασία.
Ο κρίσιμος ρόλος των ΜΜΕ στην ιατρική ενημέρωση
Στην τοποθέτησή της, η δημοσιογράφος επικοινωνιολόγος κυρία Βίκυ Καρατζαφέρη, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην ιατρική ενημέρωση. Όπως είπε μεταξύ άλλων, «Ο ρόλος των ΜΜΕ μπορεί ενίοτε να αποβεί επικίνδυνος. Δηλαδή μπορεί να συμβάλει στον αποπροσανατολισμό των ασθενών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αισθανθούν έστω λίγο καλύτερα, συχνά αποφασίζουν μόνοι τους να κάνουν θεραπευτική στροφή – τα ακούσαμε και νωρίτερα. Έχουμε ευθύνη; Ναι. Μεγάλη.
Οι συνεχείς αναφορές από τα ΜΜΕ σε καινούργια «θαυματουργά» φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής χρόνος εμφάνισής τους στην αγορά, έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακόπτουν τη θεραπεία τους, ειδικά αν αυτή ανήκει στις λεγόμενες δύσκολες θεραπείες, και να αναμένουν την έλευση του νέου σκευάσματος.
Ξέρετε, όταν διαβάζουμε στον διεθνή τύπο ότι δοκιμάστηκε ένα νέο ελπιδοφόρο φάρμακο σε πειραματόζωα, εμείς οι δημοσιογράφοι σπεύδουμε να γράψουμε την είδηση, την οποία, μάλιστα, οι ερευνητές δημοσίευσαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Lancet ή το Bristish Medical Journal. Τη στιγμή που ο ασθενής διαβάζει το νέο, χαίρεται φυσικά. Αλλά δεν έχει καταλάβει - επειδή εμείς δεν του το έχουμε καταστήσει σαφές - ότι αφενός μεν, η θεραπεία αυτή μπορεί να μην κυκλοφορήσει ποτέ - αν κάτι στην πορεία των κλινικών μελετών πάει στραβά - αφετέρου δε, ότι, ακόμη κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, μπορεί να περάσουν 5-10 χρόνια, για να βρει το σκεύασμα τη θέση του στο ράφι του φαρμακείου. Οπότε δεν έχει κανένα όφελος αν σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του τώρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στο πλαίσιο των εκστρατειών δημόσιας υγείας, αποτελεί έναν από τους τρόπους προώθησης της υγείας και μπορεί να είναι χρήσιμη σε αλλαγές συμπεριφοράς ευρείας κλίμακας. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα ΜΜΕ μπορούν να παίξουν ρόλο στην αλλαγή της συμπεριφοράς του κοινού στα θέματα δημόσιας υγείας».
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΣ: Η λύση για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον είναι τα 11.000 φαρμακεία
Έξαλλοι οι οροθετικοί με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - «Θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Τα πολυφάρμακα είναι η λύση για καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή