Η διατροφή που μειώνει τη σοβαρότητα της ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που προκαλεί ερύθημα, πάχυνση της επιδερμίδας και λέπια.

Προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και πιστεύεται ότι προκαλείται από πρόβλημα του ανοσοποιητικού.
Οι ερευνητές στο King's College του Λονδίνου, διαπίστωσαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σοβαρότητας της ψωρίασης.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και άπαχα κρέατα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της ψωρίασης.
Τα ευρήματα παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να σχετίζονται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 257 ενήλικες με ψωρίαση που συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα. Η προσήλωση των συμμετεχόντων σε διάφορες βαθμολογίες ποιότητας διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της βαθμολογίας της Μεσογειακής Διατροφής, της βαθμολογίας της Διατροφικής Προσέγγισης για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH) και του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής με βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης, αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα με πολύ χαμηλό δείκτη συμμόρφωσης με τη διατροφή DASH και την υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερη σοβαρότητα ψωρίασης.
Περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων στοιχείων της διατροφής DASH, αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετιζόταν με σοβαρότερη ψωρίαση, ακόμη και όταν λαμβανόταν υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η πρόσληψη φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων, συσχετίστηκε επίσης με λιγότερο σοβαρή ψωρίαση, αλλά η σχέση αυτή δεν ήταν ανεξάρτητη από τον ΔΜΣ.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τα πιθανά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Sylvia Zanesco, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του King's College του Λονδίνου. «Δεδομένου του αντίκτυπου της ψωρίασης στη σωματική και ψυχολογική ευεξία, η ενσωμάτωση διατροφικών αξιολογήσεων στη συνήθη φροντίδα θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς πρόσθετη υποστήριξη στη διαχείριση της κατάστασής τους».
Η διατροφή DASH σχεδιάστηκε αρχικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα άπαχα κρέατα, ενώ περιορίζει το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Ένας υψηλός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής με βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης, χαρακτηρίζει μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων, οσπρίων και φυτικών ελαίων πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά, καθώς και χαμηλή σε τροφές ζωικής προέλευσης και ανθυγιεινές τροφές, όπως ζάχαρη και επεξεργασμένα άμυλα.
Η μελέτη έλαβε υπόψη διάφορους συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ψυχική υγεία.
Τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που υποστηρίζουν τη διαιτητική τροποποίηση ως συμπληρωματική στρατηγική στη διαχείριση της ψωρίασης για τη δυνητική ανακούφιση της σοβαρότητας της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.