ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργασιακό bullying: Η Ελλάδα τρίτη σε όλη την Ευρώπη

Μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας, η οποία έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την παρατεταμένη ύφεση.

Εργασιακό bullying: Η Ελλάδα τρίτη σε όλη την Ευρώπη

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης λοιπόν, η παρενόχληση πάσης φύσεως ή bullying κυρίως εργασιακό, καλά κρατεί, όπως επίσης και η εργασιακή εξουθένωση και το άγχος. Και όλοι γνωρίζουν πως το εργασιακό bullying, συνδέεται άμεσα με την εργασιακή απόδοση του ατόμου.

Αυτό ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η ύπαρξη και η διατήρηση σε έναν εργασιακό χώρο παραγόντων ευνοϊκών για την ανάπτυξη κακών ψυχοκοινωνικών συνθηκών έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και στα αποτελέσματα της επιχείρησης ή του οργανισμού. Ο προβληματικός σχεδιασμός και οργάνωση της εργασίας αλλά και το αρνητικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον, επιδρούν αρνητικά στη δημιουργικότητα των εργαζομένων και κατ επέκταση στην απόδοση ενός οργανισμού και αποτελούν τροχοπέδη για την αποτελεσματική ανάπτυξη του και την παραγωγή των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων.

Η ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο εργασιακό bullying, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως επιδημία που εξαπλώνεται και υπονομεύει την εργασιακή απόδοση, την εξέλιξη και την υγεία των εργαζομένων. Σε σχέση με την Ελλάδα αποκάλυψε ότι κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό 13% σύμφωνα με έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και μηχανικός, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος μίλησε για τις εκστρατείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια καθώς και την μεγάλη έκταση του προβλήματος. Τόνισε παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών κινδύνων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις το κόστος των οποίων εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε κράτος- μέλος.

Διαβάστε ακόμη:

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Το προφίλ του θύτη & του θύματος