14o Καρδιολογικό Συνέδριο στην Πάτρα: Νέα εποχή με την έλευση φαρμάκων κατά των υψηλών τιμών χοληστερόλης
Νέα εποχή σηματοδοτεί στη μη επεμβατική καρδιολογία η έλευση φαρμάκων κατά των υψηλών τιμών χοληστερόλης αίματος σε άτομα πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που δεν επιτυγχάνουν τους χαμηλούς στόχους της κακής χοληστερόλης (LDL).
Τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται παρεντερικά και όχι από του στόματος και επιπροσθέτως των από του στόματος θεραπειών της υπερχοληστερολαιμίας, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στο 14o Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Πάτρα με διεθνή συμμετοχή 6-8 Μαΐου 2016 , στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Γενικότερα στο Συνέδριο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεδρίου Γεώργιος Χάχαλης, αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Πατρών, Ρίο, θα αναλυθούν διεξοδικά όλες οι νεότερες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της καρδιολογίας σε επεμβατικό και μη επεμβατικό επίπεδο.
Ειδικότερα στη μη επεμβατική καρδιολογία θα συζητηθούν:
- Εξελίξεις στην αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης με μελέτη που δείχνει ότι επιδιώκοντας χαμηλότερη αρτηριακή πίεση επιτυγχάνουμε καλύτερη επιβίωση ασθενών.
- Σε διαβητικούς ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου υπάρχουν καινούρια αντιδιαβητικά φάρμακα που είναι ασφαλή για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και μάλιστα ένα εξ αυτών σε μία μελέτη έδειξε ότι μειώνεται και η καρδιαγγειακή θνητότητα. Αυτό είναι μοναδικό εύρημα στην ιστορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων διαχρονικά.
- Νεότερα δεδομένα για το πώς μπορεί ο καπνιστής να διακόψει το κάπνισμα.
- Επίσης υπάρχουν νεώτερες στρατηγικές αντιμετώπισης της ενδοκαρδίτιδας.
- Νεότερα φάρμακα στην αντιμετώπιση της σπάνιας, αλλά με σοβαρή πρόγνωση πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.
- Θα συζητηθούν επιπλέον διλήμματα σχετικά με τη διάρκεια χορήγησης αντιθρομβωτικών φαρμάκων μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
- Επιπλέον, υπάρχει ένα καινούριο φάρμακο, που με βάση πρόσφατη μελέτη ορόσημο, βρέθηκε να μειώνει τη θνητότητα και τα συμπτώματα σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
- Θα αναπτυχθούν επίσης τα οφέλη των νεότερων αντιπηκτικών φαρμάκων στην κολπική μαρμαρυγή, τρία εκ των οποίων χορηγούνται ήδη στους ασθενείς στη χώρα μας. Μάλιστα υπάρχει για πρώτη φορά και αντίδοτο σε περίπτωση αιμορραγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν ένα από τα τρία αυτά φάρμακα.
Σε επίπεδο επεμβατικής καρδιολογίας:
Οι ομιλητές θα αναφερθούν στη δυνατότητα εμφύτευσης βηματοδοτών απευθείας στο μυοκάρδιο, χωρίς τη μεσολάβηση ηλεκτροδίων. Μια διαφαινόμενη επανάσταση που προς το παρόν περιορίζεται σε παρά πολύ μικρό αριθμό ασθενών.
Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη ακόμα είναι η αρχόμενη χρήση βιοαπορροφήσιμων στεφανιαίων ενδοπροθέσεων (stent) που ήδη χρησιμοποιείται σε επιλεγμένους ασθενείς.
Όμως η εξέλιξη στην επανάσταση είναι η ανακοίνωση, τον Απρίλιο του 2016, της μελέτης PARTNER II, η οποία έδειξε ότι συγκρινόμενη με χειρουργική επέμβαση η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (η λεγόμενη TAVI) δια μέσου της μηριαίας αρτηρίας, υπερτερούσε ελαφρώς σε ασθενείς ενδιάμεσου χειρουργικού κινδύνου. Αυτό είναι μια συναρπαστική εξέλιξη διότι αργά ή γρήγορα τέτοιου είδους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή στένωση αορτής θα μπορούν να αντιμετωπίζονται με το μη επεμβατικό τρόπο της TAVI.
Τέλος θα συζητηθεί η επεμβατική αντιμετώπιση των οξέων εγκεφαλικών επεισοδίων για την οποία ήδη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γ.Π.Ν. Ρίου Πάτρα, έχει μία αρχόμενη εμπειρία.
Σχετικά με το Συνέδριο:
Στην κατάρτιση του Επιστημονικού Προγράμματος όπως αναφέρει ο κ. Χάχαλης, «δώσαμε και εφέτος έμφαση στην παρουσίαση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, στην διαδραστική παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών αλλά και στην ενημέρωση για νεότερες εξελίξεις. Στις εξελίξεις αυτές περιλαμβάνονται φάρμακα, συσκευές και στρατηγικές αντιμετώπισης.
Επίσης, εισαγάγαμε στην θεματολογία τα οξέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μια βαριά επείγουσα νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος, την οποία θα πρέπει οι καρδιολόγοι, όλο και περισσότερο, να επιλαμβάνονται. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε Βραβεία Αριστείας σε διακεκριμένους Καρδιολόγους δύο γενεών που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο για να ενθαρρύνουμε μέσω του έργου τους την κλινική και επιστημονική άμιλλα μεταξύ των νεότερων συνάδελφων μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εξασφαλίσαμε πάλι εξαιρετικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση και εγκάρδια ανταπόκρισή τους. Η θεματολογία του συνεδρίου μας, παρότι πυκνή είναι ποικιλόμορφη έτσι ώστε, σε συνδυασμό με τούς άριστους ομιλητές, σχολιαστές και προέδρους να κρατήσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων».
Διαβάστε ακόμη:
Ενδοκαρδίτιδα: Συμπτώματα – Οι σοβαρές επιπτώσεις της μη σωστής αντιμετώπισης
Ποιοι ξηροί καρποί και σε ποια ποσότητα ρίχνουν τη χοληστερίνη