Ριζοσπαστική έρευνα: Οι ελεύθερες ρίζες δεν προκαλούν γήρανση αλλά την καταπολεμούν
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cell» και πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill ίσως ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cell» και πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill ίσως ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.
Μάλιστα, εφόσον τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, η θεωρία ότι η γήρανση οφείλεται σε βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες θα έχει ανατραπεί οριστικά.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με το νηματώδες σκουλήκι «C.elegans», ένα πρότυπο ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της γήρανσης.
Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, κόντρα σε όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, οι ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές οξυγόνου που εξουδετερώνονται από τα οξειδωτικά, στην πραγματικότητα παρατείνουν τη ζωή, παρεμβαίνοντας στο μηχανισμό αυτοκαταστροφής των κυττάρων.
Όπως εξηγούν, η απόπτωση, ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος δηλαδή, ενεργοποιείται σε μια ποικιλία καταστάσεων: τα κύτταρα αυτοκτονούν όταν κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε καρκίνο, όταν μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα ή όταν έχουν μολυνθεί από ιούς.
Ωστόσο, ανακάλυψαν ότι όταν ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιηθεί κατάλληλα από τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνει την αντοχή των κυττάρων, παρατείνοντας τη ζωή τους.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς και προκαλούν γήρανση, η θεωρία όμως αυτή είναι εσφαλμένη», υποστηρίζει ο Ζίγκφριντ Χέκιμι, επικεφαλής της μελέτης.
«Φέραμε τη θεωρία πάνω-κάτω, δείχνοντας ότι η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται στην πορεία της γήρανσης, επειδή οι ελεύθερες ρίζες στην πραγματικότητα καταπολεμούν -και δεν προκαλούν- τη γήρανση», σημειώνει.
Πλέον, μένει να αποδειχθεί κατά πόσο τα νέα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο.