Πως αντιλαμβανόμαστε την εκκεντρικότητα ενός καλλιτέχνη
Ο εγκέφαλός μας συνδέει αυτόματα την εκκεντρικότητα ενός ατόμου με την ευφυΐα και την δημιουργικότητά του. Μάλιστα αυτό είναι έντονο όταν κρίνουμε την δουλειά καλλιτεχνών, όπως είναι οι μουσικοποιοί, οι ζωγράφοι και οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας, ο δρ Wijnand van Tilburg του πανεπιστημίου του Southampton και ο δρ Eric Igou του πανεπιστημίου του Limerick, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μελέτης τους επάνω στον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέει εκκεντρικότητα και δημιουργικότητα.
Αρχικά έδειξαν σε μια ομάδα συμμετεχόντων μια εικόνα του πίνακα του Βαν Γκοχ, «Sunflowers». Στα μισά μέλη της ομάδας είπαν ότι ο καλλιτέχνης φέρεται να είχε ακρωτηριάσει ο ίδιος το ένα του αυτί. Σε αυτούς τους συμμετέχοντες ο πίνακας άρεσε περισσότερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που δεν γνώριζαν αυτή την ιστορία για τον καλλιτέχνη.
Σε άλλο πείραμα, οι ερευνητές παρουσίασαν στην ομάδα τρία έργα τέχνης και είπαν και πάλι στους μισούς ότι ο (υποτιθέμενος) καλλιτέχνης ήταν ιδιαίτερα εκκεντρικός. Και πάλι, αυτά τα μέλη της ομάδας έδειξαν πρόθυμα να αγοράσουν πιο ακριβά τα έργα του καλλιτέχνη από ό,τι τα υπόλοιπα μέλη, ένδειξη ότι αξιολογούσαν το έργο του περισσότερο.
Σε παρόμοια πειράματα διαπιστώθηκε ότι οι επιμέρους πληροφορίες που έχει ο εγκέφαλός μας για ένα άτομο, επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την καλλιτεχνική του έκφραση.