Τα 4 επαγγέλματα με τα υψηλότερα επίπεδα άγχους
Τι κοινό έχουν ένας ιατρός ένας μεταλλωρύχος, ένας αστυνομικός, ένας πιλότοςκαι ένας δημοσιογράφος;
Σύμφωνα με έρευνα, το επάγγελμα με το ψηλότερο επίπεδο άγχους είναι αυτότου μεταλλωρύχου, ακολουθεί του αστυνομικού, μετά του πιλότου και τουδημοσιογράφου, τονίζει ο Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής στην Ορθοβιοτική.
Τα συμπτώματα του άγχους είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, πονοκέφαλοι,υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές της εμμήνου ρύσης, παχυσαρκία,οστεοπόρωση, υπέρταση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συνέπειεςμπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό μας.
Πόσο επηρεάζουν την υγεία σας οι συνθήκες στις οποίες ασκείτε το επάγγελμασας;
Το σημαντικό αυτό ερώτημα απασχολεί σχεδόν όλους τους εργαζομένους.Αναλογιστείτε ότι 40% των ατόμων που επισκέπτονται γιατρούς θεωρούν ότι η αιτίαπρόκλησης του προβλήματος τους προέρχεται από το επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες πιστεύουν συχνότερα από ότιοι γυναίκες ότι οι διαταραχές της υγείας τους προέρχονται από την εργασία τους.Επιπλέον 20% των ασθενών κάνουν τροποποιήσεις στις επαγγελματικές τουςδραστηριότητες λόγω υγείας ενώ για τον ίδιο λόγο 13% αλλάζει απασχόληση.
Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται, επιδρούνστη σωματική και στην ψυχική του υγεία. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότιας μην ξεχνούμε ότι καταγράφονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εκατομμύρια περιστατικά ασθενειών λόγωεπαγγέλματος και άλλα τόσα σε εργατικά ατυχήματα.
Οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία τωνεργαζομένων στις στις συνθήκες εργασίας είναι:
· - οι παράγοντες σε σχέση με το φυσικό περιβάλλονεργασίας και
· - παράγοντες ψυχοκοινωνικών καταστάσεων και διαπροσωπικώνσχέσεων
Στην πρώτη κατηγορία, η ποιότητα του αέρα των χώρων εργασίας είναι από τουςκυριότερους ενόχους για πρόκληση ή επιδείνωση αναπνευστικών, αλλεργικών καιμολυσματικών παθήσεων. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στιςδιαταραχές υγείας λόγω κακής ποιότητας του αέρα.
Τα μικρόβια στον επαγγελματικό χώρο μεταδίδονται εύκολα και τα συστήματακλιματισμού που δεν συντηρούνται ικανοποιητικά ευνοούν τη διάδοση τους. Ημόλυνση του περιβάλλοντος από δυνατούς θορύβους, δηλαδή η ηχορύπανση είναιαιτία πολλών προβλημάτων στους εργαζόμενους.
Υπάρχουν πολλές ουσίες ή νοσηροί παράγοντες που έχουν τη δύναμη να βλάπτουντην υγεία των εργαζόμενων. Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος υπάρχουνιδιαίτεροι νοσηροί παράγοντες από τους οποίους χρειάζεται προστασία.
Οι πηγές του επαγγελματικού άγχους :
1. οιυπερβολικές ώρες εργασίας,
2. η μονιμότητα,
3. το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον
4. Επαγγελματικόάγχος
Το επαγγελματικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό,σύμφωνα πάντα με το πώς ένα άτομο βιώνει το άγχος. Δηλαδή ένας παράγοντας πουμπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα υγείας σε ένα άτομο, μπορεί να μηνεπηρεάσει στον ίδιο βαθμό ένα άλλο άτομο.
Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε με σιγουριά κάποια συμπτώματα, γιατί ταίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλους παράγοντες. Χωρίζουμεόμως τα συμπτώματα του επαγγελματικού άγχους σε 3 κατηγορίες: σωματικές, ψυχολογικέςκαι συμπεριφοριστικές.
Οι σωματικές αποτελούνται συνήθως από πονοκεφάλους, κόπωση, διαταραχές στονύπνο και στη διατροφή, πόνοι στο στομάχι ή πιασίματα των μυών, ναυτίες δύσπνοιακαι άλλες οργανικές διαταραχές.
Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να αποτελούνται από έλλειψη συγκέντρωσης,μείωση της αυτοεκτίμησης, υπερευαισθησία και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργίαάλλων ψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, κλειστοφοβία ή οποιαδήποτε άλληφοβία.
Τα συμπεριφοριστικά συμπτώματα στην εργασία μπορεί να είναι συχνές άδειεςασθενείας από τη δουλειά, μείωση της παραγωγικότητάς τους και συχνά λάθη που μπορείνα προκαλέσουν ατυχήματα.
Τα επαγγέλματα που έχουν το ψηλότερο επίπεδο άγχους συνήθως έχουν και ψηλόβαθμό κίνδυνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο βαθμόςευθύνης σε περίπτωση κάποιου λάθους. Αρκέτα είναι τα επαγγέλματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουνκαταστάσεις που να είναι απειλητικές για τον εργαζόμενο και γι’ αυτό μπορεί ναβιώνει ένα συνεχόμενο άγχος.
Η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά, κατά 20% από το περιβάλλον,κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενεςυπηρεσίες.
Αν η ανθρώπινη συμπεριφορά συνιστά αντικείμενο μελέτης της ψυχολογίας κατανοούμεγιατί ο ψυχολόγος κατέχει προεξάρχουσα θέση στην περιφρούρηση της υγείας .
Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί μα συμπεριφοράή ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Η πρόληψηπεριλαμβάνει:
α) κατανόηση των αιτιολογικών παραγόντων πουσυμβάλλουν στη δημιουργία της αρνητικής συμπεριφοράς.
β) αντικατάσταση της αρνητικής συμπεριφοράς με μια λειτουργικότερη.
Ο Δρ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ,είναι ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ