Πώς τα βρόμικα χέρια ανεβάζουν το... σάκχαρο
Έχετε ζάχαρο; Τότε μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας,πριν κάνετε τη μέτρηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παίρνετε λανθασμένεςμετρήσεις.
Έχετε ζάχαρο; Τότε μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας,πριν κάνετε τη μέτρηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παίρνετε λανθασμένεςμετρήσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας πρόσφατης μελέτης, που πραγματοποίησανερευνητές από το Πανεπιστήμιο Juntendo στο Τόκιο της Ιαπωνίας και δημοσιεύεται στηνεπιθεώρηση «Diabetes Care».
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρΤακαχίσα Χιρόσι, συνεργάστηκαν με 10 υγιείς εθελοντές, που δεν έπασχαν απόσάκχαρο.
Οι ερευνητές μέτρησαν το σάκχαρό τους πριν και μετά τακαθάρισμα διαφόρων φρούτων, καθώς και πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών μεσαπούνι και νερό ή τον καθαρισμό με καθαρό οινόπνευμα.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, όταν τα χέρια τωνεθελοντών ήταν πλυμένα με σαπούνι και νερό, το σάκχαρό τους ήταν το ίδιο μεαυτό που έδειχνε η μέτρηση πριν πιάσουν διάφορα φρούτα – 90 mg/dl κατά μέσονόρο, δηλαδή μια τιμή φυσιολογική.
Ωστόσο, όταν καθάριζαν πρώτα φρούτα και αμέσως μετά έκαναντην μέτρηση, το σάκχαρό τους εκτοξευόταν στα ύψη. Συγκεκριμένα, έφτανε τα 170mg/dl όταν είχαν καθαρίσει πορτοκάλι, τα 180 mg/dl όταν είχαν καθαρίσειακτινίδιο και τα... 360 mg/dl όταν είχαν ξεφλουδίσει ένα σταφύλι!
Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ακόμη και όταν οι εθελοντέςείχαν ξεπλύνει τα χέρια τους με οινόπνευμα, η τιμή του σακχάρου τους ήταν εκτόςφυσιολογικών ορίων.