Η θρεπτική αξία των φρούτων διατηρείται καλύτερα στην κατάψυξη
Καλύτερα διατηρείται η θρεπτική αξία των φρούτων και τωνλαχανικών, όταν αποθηκεύονται στην κατάψυξη, παρά στο ψυγείο, σύμφωνα με μίαμελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης &Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες καιιχνοστοιχεία οκτώ φρούτων και λαχανικών την ημέρα που τα αγόρασαν και μετά απόπέντε ημέρες σε ένα ψυγείο.
Στη συνέχεια, εξέτασαν την ίδια ποσότητα προϊόντων, τα οποίαείχαν τοποθετηθεί στην κατάψυξη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η θρεπτική αξίατων περισσότερων κατεψυγμένων ήταν εφάμιλλη με αυτή που είχαν ότανπρωτοαγοράστηκαν, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α, C και φολικό οξύήταν μεγαλύτερη, συγκριτικά με αυτά που είχαν αποθηκευτεί στο ψυγείο.
Τα προϊόντα που αναλύθηκαν ήταν μούρα, φράουλες, μπρόκολο, φασολάκια,καλαμπόκι, σπανάκι, κουνουπίδι και αρακάς.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κάτι τέτοιο δικαιολογείται, καθώςτα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ζώντες οργανισμοί, που αναπνέουν, γερνάνε καιδιασπώνται με τον καιρό, ενώ η αναπνοή είναι μία διεργασία στα φρούτα και σταλαχανικά που τα φθείρει.