Η τηλεόραση υπεύθυνη για καρδιοπάθειες στους νέους
Μπορεί ητηλεόραση να μας χαλαρώνει έπειτα από μια κουραστική μέρα, όμως μια νέα μελέτηδείχνει ότι οι 30άρηδες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές νόσους εξαιτίας της.
Μπορεί ητηλεόραση να μας χαλαρώνει έπειτα από μια κουραστική μέρα, όμως μια νέα μελέτηδείχνει ότι οι 30άρηδες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές νόσους εξαιτίας της.
Σύμφωνα με τημελέτη, όσο περισσότερο βλέπουμε τηλεόραση, τόσο πιο άκαμπτες γίνονται οιαρτηρίες.
«Η ακαμψία τωναρτηριών προδιαθέτει για την εκδήλωση υπέρτασης και καρδιοπάθειας στο μέλλον»,δήλωσε η Isabel Ferreira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.
Παλαιότερες μελέτεςέχουν υποδείξει ότι η τηλεόραση σχετίζεται άμεσα με το επιπρόσθετο βάρος, τηνυψηλή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη, αναφέρουν η Ferreira καιοι συνεργάτες της στο British Journal ofSports Medicine, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους.
Πιστεύουν ότι ταάτομα που παρακολουθούν τηλεόραση για πολλές ώρες έχουν την τάση να αποφεύγουντη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα ποικίλα προβλήματα που σχετίζονται με τηνκαθιστική ζωή.
Στο πλαίσιο της νέαςμελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν τη σχέση της μειωμένης κινητικότητας μεκαρδιαγγειακά προβλήματα σε νέους ανθρώπους. Ερεύνησαν δεδομένα για 373 άνδρεςκαι γυναίκες βάσει ερωτηματολογίων σχετικά με την τηλεόραση, την άσκηση και άλλεςσυνήθειες στην ηλικία των 32 και 36 ετών.
Στην ηλικία των36, πραγματοποιήθηκε υπέρηχος στους συμμετέχοντες προκειμένου να διαπιστωθεί ηπιθανή απώλεια ελαστικότητας στις βασικές αρτηρίες του σώματος.
Οι ερευνητέςδιαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη μικρότερη ελαστικότητα στην καρωτίδα – το βασικόαιμοφόρο αγγείο στο κεφάλι και τον αυχένα– συνήθιζαν να περνούν κατά μέσο όρο20 λεπτά παραπάνω κάθε μέρα μπροστά από την τηλεόραση. Το ίδιο ίσχυε και για τιςμηριαίες αρτηρίες στα πόδια.
Η Ferreira δήλωσε ότι η «κρίσιμη διαφορά»εντοπίζεται στις 2 ώρες παρακολούθησης την ημέρα.
Παράλληλα, οι αρνητικές επιπτώσεις της παρακολούθησηςδε φαίνεται να αντισταθμίζονται από την άσκηση.