Η "κοιλιά" υπεύθυνη για τα προβλήματα μνήμης
Αυξημένο κίνδυνο, έως και 3,5 φορές, να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης καιάνοια στην τρίτη ηλικία, διατρέχουν όσοι άνθρωποι έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένογύρω από την κοιλιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Daily Mail.
Επιστήμονες από το «Rush University Medical Centre»,στο Σικάγο, που συνεργάστηκαν με το «National Institutes of Health», διαπίστωσαν ότι οιάνθρωποι με αυξημένο κοιλιακό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης πουελέγχει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος στοσυκώτι.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη «PPARalpha», που βρίσκεται στον ιππόκαμπο, τοκέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, και ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση.
Όταν οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι, η «PPARalpha» εξαντλείται σε πρώτο στάδιοστο συκώτι και εν συνεχεία στον υπόλοιπο οργανισμό.
«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το λίπος συνδέεται μετη μνήμη και τη μάθηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μιααποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία τόσο της μνήμης, όσο και τηςμάθησης», εξηγεί ο δρ Kalipada Pahan από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush.
Κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότιποντίκια με χαμηλά επίπεδα της «PPARalpha», φάνηκε να έχουν δυσκολία στη μάθησηκαι τη μνήμη, ενώ η έγχυσή της στον ιππόκαμπο βελτίωσε αυτές τις διαδικασίες.
Είναι βέβαιο πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί πώςείναι δυνατό να διατηρούνται φυσιολογικά τα επίπεδα της «PPARalpha» στονεγκέφαλο, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν ναοδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας ένεσης για τη βελτίωση της μάθησης και της μνήμηςσε άτομα με άνοια.