Αν και πιο αγχωμένοι, οι Έλληνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης
Παρά το γεγονός ότι οι νεαροί Έλληνες δηλώνουν ότι, εξαιτίαςτης κρίσης, υποφέρουν περισσότερο από άγχος και ψυχολογικά προβλήματα σε σχέσημε τους Σουηδούς συνομηλίκους τους, που δεν έχουν επηρεαστεί από τηνκρίση, το επίπεδο της κυριότερης ορμόνηςτου στρες, της κορτιζόλης, είναι χαμηλότερο στους νέους της Ελλάδας από ό,τιτης Σουηδίας.
Αυτό το παράδοξο φαινόμενο αποκάλυψε μία νέα ελληνοσουηδικήέρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Λίνκεπινγκ και έκαναν τη σχετική δημοσίευση περιοδικό «PLoS ONE».
Στην έρευνα συμμετείχαν επί συνόλου 240 φοιτητές και από ταδύο πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες νέοι αναφέρουν χειρότερη ψυχικήυγεία.
Από την άλλη, όμως, όταν έγινε μέτρηση ενός τυπικούβιολογικού δείκτη της ψυχικής υγείας, της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, τοαποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες φοιτητές είχαν σημαντικά χαμηλότεραεπίπεδα της εν λόγω ορμόνης, ενώ ο βιολογικός μηχανισμός γι’ αυτό παραμένειασαφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το 42% των Ελλήνωνφοιτητών ανέφεραν ότι είχαν βιώσει σοβαρά γεγονότα στη ζωή τους, έναντι 23% τωνΣουηδών.
Επίσης, το 47% των Ελλήνων ανέφεραν ότι έχουν αρκετό στρες, έναντι 21%των Σουηδών και το 24% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για το μέλλοντους, έναντι μόλις 5% των Σουηδών νέων.
«Δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι οι φοιτητές στην Αθήνα είναιλιγότερο αγχωμένοι από εκείνους στο Λίνκεπινγκ. Ξέρουμε από άλλες μελέτες ότιάνθρωποι που είναι καταθλιπτικοί, ψυχικά εξαντλημένοι ή υποφέρουν από σύνδρομοχρόνιου στρες, στην πραγματικότητα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Οιάνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν αρκετά καλά με πιο σύντομες περιόδους στρες,όμως μετά από κάποιο χρόνο το σώμα τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλάεπίπεδα στρες και τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να πέφτουν. Αν οι παράγοντεςτου στρες παραμείνουν, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικόσύστημα», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Σουηδός καθηγητής ιατρικήςκοινωνιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Tomas Faresjo.