Ελληνικό εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας κ. Γιάννη Ματσούκα βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανάπτυξη παραγωγή και εξαγωγή ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Ελλάδα της ύφεσης μπορεί να τα καταφέρει και μπει στο πάνθεον της παγκόσμιας έρευνας και επιστήμης.
Η Ελλάδα, μπορεί να αναπτύξει, να παράγει και να εξάγειανταγωνιστικά φαρμακευτικά προιόντα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση της πραγματικήςοικονομίας και μάλιστα σήμερα, που οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι και το «made in Greece» μοιάζει παραμελημένο.
Η είδηση που μας έρχεται από την Πάτρα και ειδικότερα απότο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και αφορά στην ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικούεμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, φέρνει ξανά το χαμόγελο στα χείλη αλλά καιτην ελπίδα, ότι επιτέλους η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει - παρά τηνσυνεχιζόμενη ύφεση - και να πρωτοστατήσει στην έρευνα και την επιστήμη σεδιεθνές επίπεδο.
ΤοOnmed.gr μίλησε με τον «εγκέφαλο» του εγχειρήματος, τον καθηγητή Χημείας στοπανεπιστήμιο Πατρών κ. Γιάννη Ματσούκα καιΣυντονιστή Διεθνούς Δικτύου Βιοϊατρικής Έρευνας ο οποίος από την Eldrug, τον τεχνοβλαστό υψηλής τεχνολογίας στοΕπιστημονικό Πάρκο Πατρών, μιλάει αποκλειστικά για το καινούριο εμβόλιο και τι σηματοδοτεί η ανάπτυξή του για τηνεπιστήμη και την Ελλάδα της ύφεσης.
Στην Πάτρα όμως, δεν πραγματοποιείται ηέρευνα και η ανάπτυξη μόνο για την σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και για άλλες ασθένειεςσοβαρές και χρόνιες, όπως υπέρταση και καρκίνος, δίνοντας με αυτόν τον τρόποελπίδα και παρηγοριά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.
Συγκεκριμέναστην Eldrug, στον Τεχνοβλαστό της Υψηλής Τεχνολογίας που στεγάζεται στο ΕπιστημονικόΠάρκο Πατρών, πραγματοποιείται ένα πρωτοπόρο τεχνολογικό έργο με στόχο τηνανάπτυξη δραστικής ύλης, για ασθένειες όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπέρταση και ο καρκίνος.
Φυσικάδεν είναι μόνο η επιστήμη και η έρευνα που κερδίζουν αλλά και η οικονομία ηοποία μπορεί άμεσα να τονωθεί.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον κ. Ματσούκα, τα υπάρχοντα Φαρμακευτικά Προϊόντα για τηνΣκλήρυνση κατά Πλάκας κυρίως από ΗΠΑ και Ισραήλ, παρότι μη πλήρως αποτελεσματικά,μοιράζονται μια αγορά ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα προϊόντα αποφέρουνστις χώρες παραγωγής τους μεγάλα κέρδη και συμβάλουν στην ανάπτυξη τηςοικονομίας των χωρών τους. Έφθασε η ώρα η Ελλάδα να ανταγωνισθεί και με μεγάλη επιτυχία προηγμένες τεχνολογικάΧώρες.
«Η ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τηΣκλήρυνση κατά Πλάκας» σημειώνει στην συνέχεια ο καθηγητής, «όσο και να φαντάζειένας πολύ μακρινός και πολύ δύσκολος στόχος για την Ιατρική, σήμερα με τημεγάλη πρόοδο στην Ανοσολογία και τη Μοριακή Ιατρική είναι δυνατή καιπραγματοποιήσιμη». Και συνεχίζει:
«Όταν λέμε θεραπευτικό εμβόλιο εννοούμε ένα φαρμακευτικόπροϊόν σχεδιασμένο στη βάση του μηχανισμού της ασθένειας και με εργαλείο τηνπρωτεΐνη Μυελίνη του εγκεφάλου ή άλλων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ασθένεια,το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να τοπροστατεύει από ανεξέλεγκτη παραγωγή βλαπτικών κυτοκινών. Οι κυτοκίνες έχουνένα ρυθμιστικό και προστατευτικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό από ιούς καιμικρόβια που ενοχοποιούνται στην ασθένεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα έχει θέσειγια την επόμενη επταετία 2014- 2020, μεταξύ των πέντε σημαντικότερων δράσεων για ανάπτυξη που θα υποστηριχθούν, τα καινοτόμα φάρμακα και τα εμβόλια, ως πρώτηπροτεραιότητα».
Πρωτεύονστόχος της Eldrug είναι η ανάπτυξη ανοσοθεραπευτικούεμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η έρευνα, εξηγεί ο κ. Ματσούκας, είναι σε προκλινικό στάδιο με πολύ καλά μέχριστιγμής αποτελέσματα. Η καινοτομίασυνδέεται άμεσα με την έρευνα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘‘Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός, Σύνθεση και Ανάπτυξη ΦαρμακευτικώνΠροϊόντων’’ του ΠανεπιστημίουΠατρών, ένα πρόγραμμα Αριστείας στην Ελλάδα και πηγή εξειδικευμένων στελεχώνστην φαρμακευτική βιομηχανία. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα άτομα πουστελεχώνουν την Eldrug, είναι άριστοι απόφοιτοι του προγράμματος.
Η ιδέα για ένα θεραπευτικό εμβόλιο στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρει ο καθηγητής Ματσούκας, έχει ως σύμμαχο τόσο τη μεγάλη πρόοδοστην Ανοσολογία όσο και την για πρώτη φορά πρόσφατη ανακάλυψη προληπτικούεμβολίου στον Καρκίνο του Τραχήλου για την οποία τιμήθηκε με βραβείο Nobel Ιατρικής ο Γερμανός Καθηγητής Harald Zur Hausen το 2008. ΟΝομπελίστας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο 15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας τον Απρίλιο του2014, όπου θα αναφερθεί στην ανακάλυψή του. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι ο Zur Hausen ήταν επικεφαλής των 20 Νομπελιστών οι οποίοι έστειλανστην ευρωπαϊκή ηγεσία, επιστολή υποστήριξης των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτωνκαι Πανεπιστημίων και της χώρας.
Σε ερώτηση κατά πόσομπορούμε εμείς σήμερα να παράξουμε τις ανάλογες κλινικές μελέτες, ο καθηγητής,αναφέρει συγκεκριμένα:
«Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα τόσο το κατάλληλο ιατρικό καιεπιστημονικό προσωπικό όσο και η τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση των προκλινικών και κλινικών δοκιμών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη “Made in Greece” φαρμακευτικών προϊόντων. Στόχοςτων ερευνών είναι η παραγωγή καινοτόμωνπροϊόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεταιγια την εθνική οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των μεγάλων δυνατοτήτων απότην αξιοποίηση της καινοτομίας και των ελληνικών προϊόντων, που συνθέτουνΈλληνες ερευνητές αλλά δεν αναπτύσσονται στην τελική τους ιατρική μορφή στηνΕλλάδα, αποτελούν αντίστοιχα προϊόντα άλλων Χωρών, οι οποίες τα εξελίσσουν ωςτελικά προϊόντα. Παράδειγμα αποτελούν τα Αντιϋπερτασικά φάρμακα ξένων εταιριών,τα οποία μοιράζονται ετησίως μια Διεθνή Αγορά ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Η Ελλάδα εν κατακλείδι, καταλήγει ο καθηγητής,μπορεί να αναπτύξει, να παράγει και να εξάγει δικά της ανταγωνιστικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία θα φέρουν πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα.