ΟΜΟΡΦΙΑ

Γυμναστική με συνταγογράφηση: υπάρχει κι αυτό

«Γιατρέ, γράψε μου συνταγή για... γυμναστική» φαίνεται ότι λένε όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια, όταν επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία ή ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία. Η σωματική άσκηση είναι πλέον το πιο διαδεδομένο «φάρμακο» που συστήνουν οι γιατροί Πρόληψης και Αντιγήρανσης στον Κόσμο για τις παθήσεις των ασθενών τους.

Γυμναστική με συνταγογράφηση: υπάρχει κι αυτό

Γυμναστική με χαρτί γιατρού κάνουν αρκετοί πολίτες στο Εξωτερικό. Τρανό παράδειγμα το σκανδιναβικό κράτος, το οποίο από το 2007 προωθεί τη σωματική άσκηση και μάλιστα με τη μέθοδο της συνταγογράφησης. Δύο έρευνες που έγιναν με διαφορά πέντε ετών το 2001 και το 2006- σε 582 ασθενείς, εκ των οποίων οι 101 με σοβαρά προβλήματα υγείας, αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ωθήσει όλο και περισσότερους στο... γυμναστήριο.

«Είναι γνωστό, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι οι Ευρωπαίοι που δεν γυμνάζονται σε ικανοποιητικό βαθμό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους», λέει στα «ΝΕΑ» η ερευνήτρια, επικεφαλής των ερευνών, Δρ Λέινα Κάλλινγκς.

Συγκεκριμένα, το 18% των Ευρωπαίων λέει «όχι» στη σωματική άσκηση, ενώ πέντε στους δέκα δεν γυμνάζονται συστηματικά. Οι λόγοι, όπως επισημαίνει η Δρ Κάλλινγκς, που οι κάτοικοι της Ευρώπης δεν είναι οπαδοί της άθλησης είναι αρκετοί. «Η κοινωνία μας προωθεί την καθιστική ζωή και διώχνει την ανάγκη για γυμναστική», τονίζει.

Οι έρευνες

Αυτός είναι και ο λόγος που φορείς στη Σουηδία θεώρησαν σημαντική την προώθηση της άθλησης και μάλιστα έπειτα από εντολή γιατρού.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες που πραγματοποίησε μαζί με την ομάδα της η Δρ Λέινα Κάλλινγκς, περισσότεροι από έξι στους δέκα συμμετέχοντες, ηλικίας 18 - 65 ετών, ακολούθησαν πιστά ή τροποποίησαν μερικώς τις οδηγίες του γιατρού κι έκαναν τη γυμναστική καθημερινή τους συνήθεια.

Μάλιστα, έξι μήνες μετά τη συνταγογράφηση της σωματικής άσκησης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν βελτιωθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
«Η ιατρική συνταγή αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο κι αυτό γιατί μπορεί και εξατομικεύει τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Άλλωστε, είναι διαφορετικό να γίνεται μία απλή σύσταση του γιατρού για να αρχίσει κάποιος άμεσα να ασκείται και έχει άλλη βαρύτητα αν γίνεται επίσημα, με τον "φόβο" του γιατρού», συμπληρώνει η Δρ. Κάλλινγκς.
Τώρα πια η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται και στην Ελλάδα από το Πρότυπο Πολυιάτρειο Πρόληψης Ορθοβιοτική, όπως αναφέρει η κυρία Ελεάννα Παπαχαραλάμπους, στέλεχος της εταιρείας.

Οι Έλληνες γονείς έχουν ευαισθητοποιηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, παρατηρεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Όλο και περισσότεροι αναζητούν τη συμβουλή μου, σχετικά με το ποιο άθλημα είναι καλύτερο για το παιδί τους. Αυτός είναι και ο ρόλος του γιατρού: να δώσει σωστές υποδείξεις. Θα μπορούσε όμως να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια».

Η συνταγογράφηση έχει ακριβώς την ίδια «δύναμη» με τη θερμή υπόδειξη. «Ο ρόλος των γιατρών σε ότι αφορά την προαγωγή της υγείας είναι να κάνουν υποδείξεις και όχι να παρεμβαίνουν υποχρεωτικά.

Όμως ποιες είναι Αυτές είναι οι βασικές λειτουργικές ικανότητες του οργανισμού που βελτιώνονται μόνο με την συστηματική άσκηση. Συνεπώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μιλάμε για λεπτή μέση, αδύνατα πόδια ή όμορφο στήθος , αλλά για ανάγκη ζωτικής σημασίας. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί, ώστε να μπορεί να τρέχει, να υπερπηδά εμπόδια, να μεταφέρει βάρη και να είναι ικανό να το κάνει ξανά και ξανά μέσα στην ημέρα. Η ζωή μας λοιπόν είναι πολύ πιο ποιοτική, υγιής και γεμάτη, αν το σώμα μας λειτουργεί άψογα, ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές μας ανάγκες.

Δίνοντας έναν ορισμό που θα μας βοηθήσει, η φυσική κατάσταση είναι η κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται το σώμα μας, ώστε να είναι ικανό και έτοιμο να ανταποκριθεί καθημερινά σε οποιοδήποτε φυσικό ερέθισμα με επιτυχία, έχοντας περίσσια ενέργειας και εξαρτάται από τους κάτωθι παράγοντες, σύμφωνα με την κυρία Παπαχαραλάμπους:
• Δύναμη, η ικανότητα μας να υπερνικάμε διάφορες αντιστάσεις με την ενεργοποίηση των μυών μας.
• Αντοχή, η ικανότητα μας να παράγουμε κάποιο έργο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα μας.
• Ταχύτητα, η ικανότητά μας να εκτελούμε κινήσεις στο μικρότερο δυνατό χρόνο.
• Ευλυγισία, η ικανότητα μας να εκτελούμε κινήσεις σε όλο το εύρος που μας επιτρέπει ανατομικά το σώμα μας.

Ποια είναι λοιπόν τα βήματα προς την απόκτηση της φυσικής κατάστασης σας;
Βάζοντας την Καθοδήγηση της ρύθμισης της προπονητικής διαδικασίας σε έναν μακρόκυκλο:
• Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης
• Καθορισμός στόχων
• Σχεδιασμός – Πλάνο
• Εφαρμογή του προγράμματος
• Έλεγχος – Αξιολόγηση

Η άσκηση που κάνουμε πρέπει να στοχεύει εξίσου στην βελτίωση όλων των ικανοτήτων μας και να συνειδητοποιήσουμε πως λίγο περπάτημα στο διάδρομο, ένα δεκάλεπτο στο υπερσύγχρονο μηχάνημα ή μία επίσκεψη στο μοδάτο πρόγραμμα της εποχής δεν είναι αρκετά. Η υγεία και η σωστή λειτουργία του σώματος μας οφείλουμε να είναι προτεραιότητα μας και πια είναι μια εξατομικευμένη ανάγκη που συνταγογραφείται!!!