Οι ορμόνες νεότητας και το τέλος της γήρανσης
Γήρανση είναι η σταδιακή χειροτέρευση της υγείας μετην πάροδο του χρόνου. Η τέλεια αρμονία γίνεται κακοφωνία λόγω σφαλμάτων μας. Θέλουμε και να ζήσουμε και να γεράσουμε επιτυχώς. Τα θέλουμε και τα δύο. Για να τα έχουμε, πρέπει νακάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Η επιστημονική έρευνα έχειδείξει ότι η παράταση της νεότητας προϋποθέτει τη φροντίδα του μυαλού και τουσώματός μας.
Γήρανση είναι η σταδιακή χειροτέρευση της υγείας μετην πάροδο του χρόνου. Η τέλεια αρμονία γίνεται κακοφωνία λόγω σφαλμάτων μας.
Θέλουμε και να ζήσουμε και να γεράσουμε επιτυχώς. Τα θέλουμε και τα δύο. Για να τα έχουμε, πρέπει νακάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Η επιστημονική έρευνα έχειδείξει ότι η παράταση της νεότητας προϋποθέτει τη φροντίδα του μυαλού και τουσώματός μας.
Αναφέρει σχετικά ο Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής της Ορθοβιοτικής:
Oι ορμόνες της νεότητας
Τα επίπεδα πολλών ορμονώνμειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η χρήση των ορμονών στη μάχη της αντιγήρανσης περιορίζεταιστην ορμονική υποκατάσταση των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση με στόχο κυρίωςτην άμβλυνση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου (εξάψεις, εφιδρώσεις, ξηρότητατου κόλπου κλπ.), την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής στο μέλλον,μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, και τη βελτίωση της όψης και της υφής τουδέρματος. Αυτό, όμως, που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η ορμονική υποκατάστασηπαρουσιάζει εκτός από θετικές επιδράσεις και πιθανούς κινδύνους, αφού, σύμφωναμε έρευνες, η συστηματική θεραπεία με ορμονική υποκατάσταση σε γυναίκες πουβρίσκονται στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού καικαρδιαγγειακά προβλήματα. Oικυριότερες ορμόνες της αντιγήρανσης είναι οι εξής:
Μελατονίνη: Η μελατονίνη είναιμία ορμόνη των επινεφριδίων που παράγεται από την επίφυση, η οποία βρίσκεταικάτω από τον εγκέφαλο και χαρακτηρίζεται ως βηματοδότης του ανθρώπινου ρολογιούγήρανσης. Απελευθερώνεται κάθε νύχτα για να βοηθήσει στην πρόκληση του ύπνου.Με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται. Είναι η βασική «υποψήφια» ορμόνη για τηνεπιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
DHEA: (δεϋδροεπιανδροστερόνη):Πρόκειται για μία ορμόνη των επινεφριδίων η παραγωγή της οποίας φτάνει στοανώτατο όριο κατά την ηλικία των 25-30 ετών και στη συνέχεια βαθμιαίαμειώνεται, κι έτσι στην ηλικία των 80 ετών βρίσκεται στο 10% του μέγιστουεπιπέδου. Oι άνθρωποι έχουν αρκετά υψηλότερα επίπεδα δεϋδροεπιανδροστερόνης απόοποιοδήποτε άλλο είδος. Μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα δείχνουν ότιέχει θετικά αποτελέσματα κυρίως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,ωστόσο ο ρόλος της δεν είναι πλήρως κατανοητός, με αποτέλεσμα η σχέση της με τηγήρανση να μην είναι ξεκάθαρη.
Αυξητική ορμόνη: Εκκρίνεταιαπό την υπόφυση του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Συμβάλλειστην ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος και παίζει ρόλο στο μεταβολισμό. Ηπαραγωγή της μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας (περίπου 14% ανά δεκαετία,μετά την ηλικία των 25 ετών). Η μείωσή της προκαλεί αύξηση του σωματικού λίπουςκαι μείωση της μυϊκής μάζας. Η μοναδική περίπτωση στην οποία οι γιατροίχορηγούν αυξητική ορμόνη είναι σε παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλό ανάστημα λόγωέλλειψής της. Σε αρκετές χώρες, γίνονται προτάσεις για χορήγηση αυξητικήςορμόνης με στόχο την αναζωογόνηση και την πρόληψη τηςγήρανσης, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για αντιστροφή τηςδιαδικασίας της γήρανσης. Η χορήγησή της, όμως, δεν έχει αποδειχθεί ούτεαποτελεσματική ούτε ασφαλής, καθώς οι παρενέργειές της είναι πολλές.
Με άλλα λόγια, σε μεγάλο βαθμό η γήρανση είναιανεπιθύμητες ορμονικές αλλαγές: οι καταβολικές ορμόνες παίρνουν το πάνω χέριεπί των αναβολικών. Κάτω από σχεδόν όλα τα ζητήματα και παράπονα που έχουμε για την υγεία μας -σωματικά, ψυχικά και διανοητικά- κρύβονταιως αιτία ορμονικές εκτροπές που, αν δεν διορθωθούν, ό,τι άλλο κι αν κάνουμε δενθα είναι πραγματική αιτιολογική θεραπεία.
Χορτάστε με αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι το«κλειδί» για την παράταση της νεότητας. Ως αντιοξειδωτικό μπορεί ναχαρακτηριστεί οποιαδήποτε οργανική ουσία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει ή ναεμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Oιαντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται «ενδογενώς» (από τον ίδιο τον οργανισμό μας)από τα ένζυμα και «εξωγενώς» από τα αντιοξειδωτικά που παίρνουμε μέσω τηςδιατροφής. Τα αντιοξειδωτικά καταστέλλουν τις βλαβερές οξειδωτικές διαδικασίεςτων ελεύθερων ριζών είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους (παρεμποδιστικάαντιοξειδωτικά) είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις (καθαριστικάαντιοξειδωτικά) είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους. Oανθρώπινος οργανισμός έχει υψηλές απαιτήσεις σε αυτές τις βιταμίνες, καθώς δενμπορεί να τις συνθέσει και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή καθημερινά σε επαρκήποσότητα. Εντούτοις, υπάρχει μια πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως τακαροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, τα οποία είναι εξίσουσημαντικά για την υγεία και την προστασία από την πρόωρη γήρανση. Αυτάβρίσκονται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, βότανα, αλλά και στο τσάι και το κρασί.Επιπλέον, αντιοξειδωτική δράση έχουν και οι κατεχίνες και η κερκιτίνη(βρίσκονται κυρίως στο τσάι, το κρασί, τα μήλα και το κρεμμύδι), το λυκοπένιοκαι η λουτεΐνη (βρίσκονται στην ντομάτα, το σπανάκι και σε βότανα), το σελήνιο(βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, στο συκώτι, στο μοσχάρι, στα δημητριακά, στουςξηρούς καρπούς και στο ψάρι) και ο ψευδάργυρος (βρίσκεται σε μεγάλη ποσότηταστο αρνί, και στα οστρακοειδή).
Μειώστε τις θερμίδες
Ένα πλήθος κλινικών ερευνώνέρχονται να προσθέσουν στη λίστα με τις διαιτητικές συστάσεις για μακροζωία καιαντιγήρανση και τον περιορισμό θερμίδων. Oι ερευνητές επισημαίνουν ότι ηδραστική μείωση θερμίδων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιβράδυνση τηςγήρανσης. Συγκεκριμένα, έρευνες που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια σεπειραματόζωα έδειξαν αύξηση μέχρι και 40% της διάρκειας ζωής. Η μείωσηπροσλαμβανόμενων θερμίδων προσφέρει επίσης αρκετά οφέλη στην υγεία, καθώςμειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθολογικών παθήσεων που επιφέρει ηγήρανση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασιάστηκαν οιενδείξεις ότι ο θερμιδικός περιορισμός αυξάνει τη διάρκεια ζωής και στονάνθρωπο.
Το αμυντικόσύστημα
Σταδιακά φθείρεται και αυτόμεταφράζεται σε χρόνιο σιωπηλό καβούρντισμα και“καραμελοποίηση”, όπου τα πάντα, τααγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα, αλλά και το δέρμα μαςσιγοκαίγονται και όταν η περίπολοςκοιμάται, βρίσκουν ευκαιρία όλοι οι κακοποιοί (μικρόβια, αλλεργίες,φλεγμονές, καρκίνος) να αλωνίζουν και νατα κάνουν όλα άνω κάτω.
Θωρακίστετα αγγεία σας από τη γήρανση
Η καρδιά και τα αγγεία μαςαποτελούν τους δείκτες της φυσικής γήρανσης του οργανισμού. Το πέρασμα τουχρόνου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, διαταραχή της κυκλοφορίας τουαίματος και εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και νοσημάτων. Η διατροφή πουθα καθυστερήσει τα σημάδια του αγγειακού γήρατος πρέπει να είναι χαμηλή σεκορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε βιταμίνες (π.χ. Β6, φυλλικό οξύ) καιπροστατευτικά αντιοξειδωτικά (π.χ. φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φαινόλες).
Καθυστερήστε τη φθορά των οστών
Κάντε ό,τι μπορείτε για ναδιατηρήσετε τα οστά σας σε καλή κατάσταση και να καθυστερήσετε τη φθορά τους, ηοποία, εκτός από προβλήματα όπως αυτό της οστεοπόρωσης, συνοδεύεται απόδυσκολία στην κίνηση, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και ψυχολογικήγήρανση. O κυριότερος τρόπος πρόληψης της οστικής γήρανσης, εκτός από τηνάσκηση, είναι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Η θωράκιση του οργανισμού μεικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου από την παιδική κιόλας ηλικία, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μπορεί να καθυστερήσει ή να περιορίσει την απώλειαοστικής μάζας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις τροφές φυτικής προέλευσηςπαρατηρείται μειωμένος βαθμός απορρόφησης, γιατί από την παρουσία οξέωνδεσμεύεται ένα σημαντικό ποσοστό του ασβεστίου.
Ελεύθερες ρίζες, ο μεγαλύτερος εχθρός της νεότητας
Η διακαής επιθυμία τουανθρώπου να μείνει για πάντα νέος και να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής τουάνοιξε το δρόμο οι επιστήμονες ναμελετήσουν τη γήρανση και τη μακροζωία. Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίεςείναι αυτή που μελετά τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών του οξυγόνουστους ζωντανούς οργανισμούς. Oι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή καιιδιαίτερα δραστικά μόρια ή άτομα που έχουν ένα ελεύθερο μονήρες ηλεκτρόνιο στηνεξωτερική τους στιβάδα. Oι οξειδωτικές αυτές ουσίες, στην προσπάθειά τους νααυξήσουν την σταθερότητά τους, «κλέβουν» ηλεκτρόνια από άλλα μόρια,ενεργοποιώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες δημιουργούν και άλλεςελεύθερες ρίζες. Παράγονται επίσης από το στρες και από περιβαλλοντικούςπαράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το κάπνισμα. Οιελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με μια πληθώρα ασθενειών και συμβάλλουνσημαντικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τονοποίο αυτή εξελίσσεται. Για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτικήκαταστροφή, ο οργανισμός είναι εξοπλισμένος με ένα εκτεταμένο και περίπλοκοαμυντικό σύστημα: τα αντιοξειδωτικά.