ΥΓΕΙΑ

Προφλεγμονώδης διατροφή: Με ποιες τροφές θα εξουδετερώσετε τους κινδύνους για την υγεία

Σινάνη Αικατερίνη

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ακολουθούν φλεγμονώδη διατροφή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προφλεγμονώδης διατροφή: Με ποιες τροφές θα εξουδετερώσετε τους κινδύνους για την υγεία

«Συνολικά, το 57% των Αμερικανών ενηλίκων ακολουθούν προφλεγμονώδη διατροφή και ο αριθμός αυτός ήταν υψηλότερος για τους μαύρους Αμερικανούς, τους άνδρες, τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας και τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rachel Meadows, καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο γνωστό ως διατροφικό φλεγμονώδη δείκτη, που περιλαμβάνει 45 συστατικά, προκειμένου να εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες 34.500 και πλέον ενηλίκων που συμπεριλήφθηκαν σε μια ομοσπονδιακή έρευνα υγείας και διατροφής μεταξύ 2005 και 2018.

Ενώ άλλες μέθοδοι εξετάζουν την πρόσληψη ομάδων τροφών όπως φρούτων, λαχανικών ή γαλακτοκομικών ή θρεπτικών συστατικών, όπως λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων, η Meadows δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται η φλεγμονή.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, απέδωσαν τιμές φλεγμονής που κυμαίνονται από -9 έως 8, με το 0 να αντιπροσωπεύει μια ουδέτερη διατροφή.

Συνολικά, το 34% των συμμετεχόντων ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Η Meadows δήλωσε ότι η συνολική ισορροπία της διατροφής είναι σημαντική.

«Ακόμα και αν τρώτε αρκετά φρούτα ή λαχανικά, αν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε η συνολική σας διατροφή μπορεί να είναι προφλεγμονώδης», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται τις αντιφλεγμονώδεις τροφές ως εργαλεία για την ενίσχυση της υγείας τους.

Το σκόρδο, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δήλωσε η Meadows.

Άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια όπως φασόλια και φακές, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και τα μούρα. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή.

«Η μετάβαση σε μια διατροφή με λιγότερες φλεγμονές θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε η Meadows.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή και όλοι αλληλεπιδρούν - ακόμη και ο ύπνος είναι βασικό συστατικό. Η διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την καταπολέμησή της» κατέληξε η ερυνήτρια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition.