ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερις τρόποι για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή

Σινάνη Αικατερίνη

To νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακών.

Τέσσερις τρόποι για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή

Πάνω από το 70% του νατρίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητά που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού.

Είναι σημαντικό εσείς και η οικογένειά σας να βρείτε τρόπους να μειώσετε την ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε.

Το συνιστώμενο όριο πρόσληψης νατρίου είναι 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ακόμη και τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ νάτριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο συνεχίζουν να ακολουθούν αυτές τις κακές διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή τους.

Salt-Heart-kardia-alati

Τι μπορείτε να κάνετε για να αφαιρέσετε το νάτριο από τη διατροφή σας

  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα σάντουιτς με αλλαντικά, η πίτσα και άλλα πρόχειρα φαγητά. Είναι σημαντικό να τα περιορίσετε τόσο όταν τρώτε στο σπίτι όσο και όταν τρώτε έξω. Αν παραγγείλετε σε εστιατόριο αλυσίδας, ζητήστε να δείτε τις διατροφικές πληροφορίες και επιλέξτε φαγητά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Συγκρίνετε τα προϊόντα. Πριν αγοράσετε, συγκρίνετε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο. Για παράδειγμα, τα δεδομένα που έχει συλλέξει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, δείχνουν ότι η περιεκτικότητα των ψωμιών σε αλάτι μπορεί να ποικίλλει από 200 mg νατρίου έως περισσότερα από 700 mg ανά 100 γραμμάρια ψωμιού.
  • Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης νατρίου την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού ημερησίως για τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού με τις τιμές να διαφοροποιούνται για παιδιά και ευπαθείς ομάδες.
  • Διευρύνετε τις γεύσεις σας δοκιμάζοντας μείγματα καρυκευμάτων χωρίς αλάτι και βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να ενισχύσετε τη γεύση στο φαγητό.

Πηγή: Healthday