ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ώρα να τρώτε υδατάνθρακες για ευκολότερη απώλεια κιλών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι ώρα να τρώτε υδατάνθρακες για ευκολότερη απώλεια κιλών
Bigstock

Ωστόσο, όσον αφορά την απώλεια βάρους, ο χρονισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Αυτό το άρθρο εξηγεί την λειτουργία των υδατανθράκων, αιτιολογεί την καλύτερη στιγμή για να τους καταναλώσετε για απώλεια βάρους και περιγράφει την έννοια του χρονισμού λήψης θρεπτικών συστατικών.

Ποια είναι η λειτουργία των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων είναι να παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια. Δείτε πώς λειτουργούν οι υδατάνθρακες στο σώμα:

  • Παραγωγή ενέργειας: Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος. Αυτή η γλυκόζη είτε χρησιμοποιείται αμέσως για ενέργεια, είτε αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ για μελλοντική χρήση.
  • Λειτουργία του εγκεφάλου: Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Η κατανάλωση επαρκών υδατανθράκων βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών όπως η εστίαση και η μνήμη.
  • Σωματική άσκηση: Κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών δραστηριοτήτων, τα αποθέματα γλυκογόνου εξανλτώνται. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων μετά την άσκηση, καθιστώντας τους ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του σώματος.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη γενική υγεία, αλλά η υπερβολική ή σε λάθος χρόνο κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φάτε υδατάνθρακες για απώλεια βάρους...

grilled-cheese-sandwich-breakfast

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να φάτε υδατάνθρακες για να χάσετε κιλά

Ο χρονισμός κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικά το σώμα σας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την βέλτιστη κατανάλωση υδατανθράκων στο πλαίσιο προσπάθειας για απώλεια βάρους:

1. Τρώτε υδατάνθρακες νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Το πρωί ή νωρίς το απόγευμα θεωρείται η ιδανική ώρα για να φάτε υδατάνθρακες, καθώς το σώμα σας είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Όταν τρώτε υδατάνθρακες το πρωί, το σώμα σας είναι σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια αντί να την αποθηκεύει ως λίπος.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη στήριξη της ενεργειακής δαπάνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Συνδυάστε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λίπη

Ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας τους στόχους απώλειας βάρους.

3. Τρώτε υδατάνθρακες πριν ή/και μετά από έντονη άσκηση

Εάν ασκείστε τακτικά, η κατανάλωση υδατανθράκων πριν και μετά την προπόνηση είναι πολύ ωφέλιμη. Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν από την προπόνηση παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την τροφοδοσία της άσκησης, ενώ οι υδατάνθρακες μετά την προπόνηση βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και προάγουν την αποκατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους θέλουν να χτίσουν μυς, ενώ χάνουν λίπος.

4. Περιορίστε τους υδατάνθρακες το βράδυ

Κάποιοι μπορούν να καταναλώνουν υδατάνθρακες το βράδυ χωρίς προβλήματα, αλλά οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων αργά το βράδυ οδηγεί σε αύξηση βάρους λόγω χαμηλότερου μεταβολικού ρυθμού. Ο περιορισμός των υδατανθράκων το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής πριν τον ύπνο.

Diet-Healthy-Food-Fruits-Sweets

Τι είναι το Nutrient Timing

Ο χρονισμός λήψης θρεπτικών συστατικών (nutrient timing) αναφέρεται στην κατανάλωση των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για τη βελτιστοποίηση της υγείας, της απόδοσης και της απώλειας βάρους.

Αυτή η ιδέα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην αθλητική διατροφή, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε στρατηγικές απώλειας βάρους.

Χρονισμός υδατανθράκων για απώλεια βάρους:

Ο συγχρονισμός των θρεπτικών συστατικών υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων σε περιόδους που το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη (νωρίς την ημέρα ή κατά την άσκηση) μπορεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας και να μειώσει την αποθήκευση λίπους.

Προσαρμόζοντας στρατηγικά τους υδατάνθρακες, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να διαχειριστείτε την πείνα και ενδεχομένως να ενισχύσετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Χρονισμός πρωτεϊνών και λίπους:

Αντίθετα, η πρωτεΐνη πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να υποστηρίξει την αποκατάσταση των μυών και τον μεταβολισμό. Τα καλά λιπαρά μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες, για να επιβραδύνουν την πέψη και να βελτιώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ο κατάλληλος χρονισμός λήψης θρεπτικών συστατικών είναι μια ευέλικτη στρατηγική και θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές σας ανάγκες με βάση το επίπεδο δραστηριότητας, τον τρόπο ζωής και τους προσωπικούς σας στόχους υγείας.

pizza-tv

Συχνές Ερωτήσεις

“Θα πάρω κιλά αν τρώω υδατάνθρακες το βράδυ;”

Η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας ή εάν είστε λιγότερο δραστήριοι το βράδυ. Ωστόσο, μερικοί μπορούν να τρώνε υδατάνθρακες το βράδυ χωρίς να πάρουν βάρος, ιδιαίτερα εάν είναι εντός των ημερήσιων θερμίδων τους.

“Ποιοι είναι οι καλύτεροι υδατάνθρακες για απώλεια βάρους;”

Οι καλύτεροι υδατάνθρακες για απώλεια βάρους είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και υποστηρίζουν την πέψη.

Σύνοψη

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, παρέχοντας την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας, για να λειτουργήσει. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η κατανάλωση υδατανθράκων νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να βελτιστοποιήσει τα οφέλη τους και να αποτρέψει την περιττή αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, ο γενικότερος συγχρονισμός λήψης θρεπτικών συστατικών παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα σας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Πηγές: health.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, precisionnutrition.com