ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έξι φρούτα που βάζουν τέλος στο φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα

Σινάνη Αικατερίνη

Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει ποια φρούτα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Έξι φρούτα που βάζουν τέλος στο φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα

Ο Dr. Joseph Salhab ή αλλιώς @thestomachdoc μοιράζεται με τους 1,7 εκατομμύρια ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα του πεπτικού.

Δείτε ποια είναι και γιατί λειτουργούν:

Ακτινίδιο

Ο γιατρός λέει ότι το φρούτο που θεωρεί ιδανικό όταν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα είναι το ακτινίδιο, καθώς περιέχει φυτικές ίνες και ακτινιδίνη που βοηθούν στην πέψη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine: «Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις του ακτινιδίου στη γαστρεντερική λειτουργία σε υγιή άτομα καθώς και σε άτομα με δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, αναγνωρίζοντας το ρόλο του στη διαχείρισή τους».

Dragonfruit

Γνωστό και ως φρούτο του δράκου, είναι πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες και νερό. Το φρούτο έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και καταναλώνεται ωμό ή μπορεί να προστεθεί σε ποτά, ζελέ και καραμέλες.

Αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης που ονομάζεται σορβιτόλη και η οποία αποτελεί φυσικό καθαρτικό.

«Ορισμένα γλυκαντικά γνωστά ως πολυόλες (όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη) μπορεί να έχουν καθαρτική δράση αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν πολυόλες με φυσικό τρόπο, όπως ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Εάν οι πολυόλες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο ή ποτό αποτελούν περισσότερο από το 10% ενός προϊόντος, η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καθαρτικές επιδράσεις», αναφέρει ο γαστρεντερολόγος.

Μήλα

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι ένα μήλο την ημέρα κρατάει μακριά τον γιατρό, κρατάει όμως μακριά και τη δυσκοιλιότητα.

Παπάγια και δαμάσκηνα

«Η παπάγια έχει πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του φουσκώματος», λέει ο γιατρός. Τα δαμάσκηνα από την άλλη διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου.

Μούρα

Τα μικροσκοπικά αλλά πανίσχυρα φρούτα, έχουν αντιοξειδωτική δράση, αλλά βοηθούν και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πεπτικού. Βάλτε λοιπόν στη διατροφή σας τις φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα και τα είδη αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: express.co.uk