ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προσθέσετε στο νερό που πίνετε για καλύτερη συνολική υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα πρόσθετα νερού έχουν κερδίσει δημοτικότητα ως ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για καλύτερη ενυδάτωση και επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Τι να προσθέσετε στο νερό που πίνετε για καλύτερη συνολική υγεία
Bigstock

Τα πρόσθετα νερού έρχονται σε διάφορες μορφές, από αρωματικές σταγόνες και σκόνες μέχρι αναβράζοντα δισκία.

Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων από τη χρήση προσθέτων νερού μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή για να βελτιώσετε τις συνήθειες ενυδάτωσης σας.

Τι είναι τα πρόσθετα νερού

Τα πρόσθετα νερού είναι ουσίες που προστίθενται στο νερό για να βελτιώσουν τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Μπορεί να περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες, φυσικές γεύσεις και μερικές φορές ακόμη και προβιοτικά ή εκχυλίσματα βοτάνων. Αυτά τα πρόσθετα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το νερό πιο ευχάριστο στην κατανάλωση, ενθαρρύνοντας την καλύτερη ενυδάτωση και μερικές φορές προσφέροντας πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Οφέλη υγείας από τα πρόσθετα νερού

1. Βελτιωμένη ενυδάτωση

Ένα από τα κύρια οφέλη των προσθέτων νερού είναι η ικανότητά τους να κάνουν το νερό πιο εύγευστο, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο. Η βελτιωμένη γεύση και τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά μπορούν να κάνουν το πόσιμο νερό πιο ελκυστικό, ιδιαίτερα για όσους δυσκολεύονται με το απλό νερό.

2. Διατροφική ώθηση

Πολλά πρόσθετα νερού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή σας πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, ορισμένα πρόσθετα περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνες Β ή ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που είναι απαραίτητοι για διάφορες σωματικές λειτουργίες και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

3. Ενισχυμένη ισορροπία ηλεκτρολυτών

Ορισμένα πρόσθετα νερού έχουν σχεδιαστεί για να αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω του ιδρώτα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για αθλητές ή άτομα που ασχολούνται με έντονες σωματικές δραστηριότητες. Αυτά τα πρόσθετα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

4. Γεύση χωρίς θερμίδες

Σε αντίθεση με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή τους χυμούς, πολλά πρόσθετα νερού προσφέρουν μια έκρηξη γεύσης χωρίς να προσθέτουν σημαντικές θερμίδες ή ζάχαρη στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για όσους προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων ή να διαχειριστούν το βάρος τους ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα νόστιμο ρόφημα.

fruit-infused-flavored-water

Πώς να επιλέξετε πρόσθετα νερού

1. Επίγνωση συστατικών

Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά την λίστα συστατικών με τα πρόσθετα νερού. Αναζητήστε προϊόντα που χρησιμοποιούν φυσικές γεύσεις και αποφύγετε αυτά με τεχνητά γλυκαντικά, χρώματα ή συντηρητικά, τα οποία μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.

2. Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Ελέγξτε το θρεπτικό περιεχόμενο των προσθέτων για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν τις διατροφικές σας ανάγκες. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να προσφέρουν υψηλές δόσεις ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων, οι οποίες μπορεί να μην είναι απαραίτητες εάν λαμβάνετε ήδη αρκετή ποσότητα από τη διατροφή σας.

3. Θερμιδική επίδραση

Πολλά πρόσθετα νερού είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά μερικά μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά που συμβάλλουν στη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη. Επιλέξτε προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τους διατροφικούς σας στόχους και προτιμήσεις.

4. Καταλληλότητα για ειδικές καταστάσεις υγείας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις υγείας ή παίρνετε φάρμακα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ενσωματώσετε οποιαδήποτε πρόσθετα νερού στη διατροφή σας. Ορισμένα πρόσθετα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή να επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Lemons-Water

Δημοφιλείς τύποι προσθέτων νερού

1. Ταμπλέτες ηλεκτρολυτών

Σχεδιασμένα για να αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες, αυτά τα δισκία είναι δημοφιλή στους αθλητές και σε όσους έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Διαλύονται εύκολα στο νερό και συνήθως έρχονται σε μια ποικιλία γεύσεων.

2. Σταγόνες βιταμινών

Αυτά τα υγρά πρόσθετα είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα έναν βολικό τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Προστίθενται εύκολα σε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό.

3. Αρωματισμένες σκόνες

Διαθέσιμες σε μια σειρά γεύσεων, αυτές οι σκόνες μπορούν να προσθέσουν μια γευστική πινελιά στο νερό σας, ενώ παρέχουν επίσης διάφορα θρεπτικά συστατικά. Συχνά είναι χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα ποτά.

4. Φυτικά αφεψήματα

Εμπλουτισμένα με βότανα, όπως μέντα, χαμομήλι ή λεβάντα, αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προσφέρουν τόσο γεύση όσο και πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό, γευστικό ποτό.

Πηγή: health.com