ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια βότανα ρίχνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ιδεατά, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη αντισταθμίζουν η μία την άλλη.

Ποια βότανα ρίχνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης
Bigstock

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι αυξημένα, τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι χαμηλά και τούμπαλιν.

Η αύξηση και η μείωση αυτών των ορμονών μπορεί να αλλάξει λόγω ασθένειας, ενθουσιασμού και στρες. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν από φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε βότανα για να μειώσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης

Είναι λογικό τα επίπεδα ντοπαμίνης να είναι αυξημένα ή μειωμένα λόγω κάποιων προσωρινών περιστάσεων. Συνήθως, εξομαλύνονται καθώς η εκάστοτε περίσταση μειώνεται. Αλλά, όταν η ντοπαμίνη παραμένει ασυνήθιστα σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να αναγκάσει τον εγκέφαλο να αντιληφθεί την πραγματικότητα σε ένα παραμορφωμένο πλαίσιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επιθετικότητα και συμπεριφορές με αυξημένο ρίσκο. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση βοτάνων που μειώνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή.

Αυξήστε τη σεροτονίνη, μειώστε την ντοπαμίνη

Βότανα που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και συνεπώς μειώνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών υγιεινών τροφών και μερικά μπορούν να καλλιεργηθούν και στο σπίτι.

Το άχυρο βρώμης (oat straw), το οποίο βρίσκεται στο πλιγούρι βρώμης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τσάι.

Το burdock, ένα είδος γαϊδουράγκαθου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πόσιμη μορφή ως τσάι ή σε βρώσιμη μορφή αφότου μαγειρευτεί το κοτσάνι του.

Η πικραλίδα (dandelion) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τσάι ή να μαγειρευτεί στο φαγητό. Δίνει μια γενική αίσθηση ευεξίας που θα αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και θα μειώσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Η ρίζα τζίνσενγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτό όπως το τσάι ή να προστεθεί στα τρόφιμα ως μπαχαρικό.

Βότανα σε μορφή συμπληρωμάτων

Το βαλσαμόχορτο (Saint John's Wort), το άχυρο βρώμης, το τζίνσενγκ, η πικραλίδα και τα περισσότερα βότανα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης επειδή αυξάνουν τη σεροτονίνη. Μπορούν, επίσης, να βρεθούν σε μορφή χαπιού, κρέμας ή σκόνης.

Τα περισσότερα από αυτά τα φυτικά συμπληρώματα έχουν πρόσθετα συστατικά για τη διατήρηση ή τη ρύθμιση της συνοχής του βοτάνου. Όταν ψάχνετε για φυτικά συμπληρώματα σε μορφή χαπιού, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά, που θα μειώσουν τη χρησιμότητα του βοτάνου ως προς την μείωση της ντοπαμίνης.

Βότανα που ανεβάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για να μειώσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης, εκτός από βότανα που αυξάνουν τη σεροτονίνη, πρέπει να αποφύγετε και εκείνα που αυξάνουν φυσικά την ίδια ντοπαμίνη.

Οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η L-θειαμίνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Τα fava beans, το συμπλήρωμα grape seed και το gingko biloba έχουν επίσης την ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης και πρέπει να αποφεύγονται.

Προφυλάξεις κατά την προσπάθεια μείωσης των επιπέδων ντοπαμίνης

Τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης μπορεί να έχουν θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στο πώς οι υποδοχείς αντιδρούν σε ορισμένα ερεθίσματα.

Μπορεί επίσης να έχουν αρνητική επίδραση σε τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που ήδη παίρνετε. Γι' αυτό και προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή βότανο πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Πηγή: leaf.tv