Αλάτι στη διατροφή: Απλοί κανόνες για να το περιορίσετε (εικόνες)
Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, είτε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους, είτε ως πρόσθετο συντηρητικό και ενισχυτικό της γεύσης τους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και κατά συνέπεια για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τρώνε πολύ περισσότερο, καθώς το 75% της ποσότητας που καταναλώνουν είναι «κρυμμένο» σε διάφορες τροφές.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης -των παιδιών συμπεριλαμβανομένων- τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού: