Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο.
Τα περισσότερα οφέλη τους για την υγεία, τα χρωστούν όμως στα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά τους, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τα αποξηραμένα φρούτα:
Photo 1/5
Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου: Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γι' αυτό δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό, βοηθώντας στη μείωση της κατανάλωσης λιπαρών γλυκών. Αποτελούν ιδανικό σνακ μεταξύ των γευμάτων, πρέπει όμως να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.
Photo 2/5
Προστατεύουν τα οστά: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Photo 3/5
Ωφελούν την καρδιά: Η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Ειδικά τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες.
Photo 4/5
Αγαπούν το έντερο: Έχουν ήπια καθαρτική δράση η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Photo 5/5
Αντικαρκινική δράση: Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητά τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.