Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αποτελούν μια εύκολη εναλλακτική της κοινής ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή, αφού δίνουν την ίδια γλυκιά γεύση αλλά με ελάχιστες θερμίδες.
Ζαχαρίνη, σουκραλόζη, ακελσουλφάμη Κ και ασπαρτάμη, είναι κάποιες από τις ευρέως καταναλισκόμενες γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά και διαφορετικά ροφήματα και ποτά, όπως αναψυκτικά, παγωτά, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, γλυκά, χυμούς φρούτων κ.λπ., παρέχοντας λίγες θερμίδες που διαφημίζονται με ενδείξεις όπως «χωρίς ζάχαρη» ή «διαίτης» ή «λάιτ» κλπ.
Επιστημονικές μελέτες για την επίδραση των ουσιών αυτών στην υγεία ωστόσο, προβάλλουν σοβαρές αρνητικές πλευρές σε σχέση με την υγεία.
Δείτε τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις από μια διατροφή χωρίς γλυκαντικά.
Πηγή: Reader's digest
Photo 1/7
Φαινόμενο plateau: Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης μέσα στην ημέρα και τρώνε ένα κύριο γεύμα το βράδυ. Ακόμη όμως και αν αυτό το γεύμα είναι μικρό και ο συνολικός αριθμός θερμίδων δεν υπερβαίνει τον επιθυμητό, εξακολουθούν να μην χάνουν βάρος. Ο λόγος είναι ότι όταν τα γλυκαντικά καταναλώνονται χωρίς φαγητό προκαλούν απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση του λίπους. Το φαινόμενο plateau παρατηρείται στην εφαρμογή μίας υποθερμιδικής διατροφής, η οποία αρχικά οδηγεί σε επιτυχή απώλεια βάρους, μετά από κάποιο διάστημα όμως, η απώλεια σταματά ή συνεχίζει με πολύ μικρό ρυθμό παρά το γεγονός πως τα άτομα δηλώνουν ότι εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες και το πρόγραμμα διατροφής τους.
Photo 2/7
Πρόσληψη βάρους: Εάν αντικαταστήσετε τα light αναψυκτικά ή τον σκέτο καφέ με αντίστοιχα ροφήματα με ζάχαρη, προσθέτετε στον οργανισμό σας κενές θερμίδες (χωρίς θρεπτική αξία) και κινδυνεύετε να πάρετε βάρος. Αντικαταστήστε τα με νερό ή αφεψήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη και φροντίστε τα γεύματά σας να αποτελούνται από άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά για να αποφύγετε τον κίνδυνο.
Photo 3/7
Θα εξαφανιστούν οι λιγούρες: Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά προετοιμάζουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου προκειμένου να αναζητήσει περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ. Όταν ο εγκέφαλος περιμένει γλυκά και δεν παίρνει τις θερμίδες που θέλει, προκαλούνται λιγούρες για γλυκά για να εκπληρώσει την επιθυμία του. Όταν δεν τρώτε γλυκαντικά, μειώνονται οι λιγούρες.
Photo 4/7
Μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη: Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού με υποκατάστατα ζάχαρης την ημέρα, αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 67%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου.
Photo 5/7
Πονοκέφαλοι: Όταν τρώτε γλυκαντικά και τα κόβετε απότομα, είναι πιθανό να εμφανίσετε πονοκεφάλους, λόγω της «διαταραχής χρήσης καφεΐνης», όπως λέγεται το φαινόμενο. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, μειώστε σταδιακά την πρόσληψη γλυκαντικών.
Photo 6/7
Πιο υγιές έντερο: Το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την παχυσαρκία. Μελέτη του 2013 έδειξε ότι όσοι σταματούν την πρόσληψη γλυκαντικών, αυξάνουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Photo 7/7
Τα οφέλη στον θηλασμό: Ό,τι τρώει η μητέρα, τρώει και το βρέφος. Η διατροφή της διαμορφώνει τη γεύση του μητρικού γάλακτος και κατ’ επέκταση τις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα σάκχαρα περιέχει το μητρικό γάλα, τόσο αυξάνει η επιθυμία του παιδιού για γλυκά.