ΥΓΕΙΑ

Ξυλιτόλη: Το γλυκαντικό που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Σινάνη Αικατερίνη

Οι υψηλότερες ποσότητες του τεχνητού γλυκαντικού ξυλιτόλη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ξυλιτόλη: Το γλυκαντικό που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η ξυλιτόλη είναι μια είναι οργανική ουσία χωρίς θερμίδες, η οποία χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, ψημένα προϊόντα και οδοντόκρεμες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Tα υψηλά επίπεδα του γλυκαντικού στο αίμα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να υποστεί κάποιος έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιακό συμβάν εντός τριών ετών, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων για πάνω από 3.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στο εργαστήριο ότι η ξυλιτόλη προκαλεί πήξη των αιμοπεταλίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

«Η μελέτη αυτή δείχνει για ακόμη μια φορά την άμεση ανάγκη για τη διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Stanley Hazen, πρόεδρος καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Κλινικής Cleveland.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε αν η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος», πρόσθεσε ο Hazen.

Το ένα τρίτο των ασθενών με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η ικανότητα πήξης ενός ατόμου αυξήθηκε αμέσως μετά την κατάποση ενός ποτού με γλυκαντικό ξυλιτόλης, αλλά όχι μετά την κατανάλωση ενός προϊόντος με ζάχαρη.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να συζητούν με έναν γιατρό ή έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο για τις διατροφικές τους επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.