Φλοιός ψύλλιου: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του
Ο φλοιός ψύλλιου (Psyllium husk) είναι μία διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τους σπόρους ενός φυτού που μοιάζει με θάμνο και ονομάζεται Plantago ovato.
Παραδοσιακά, το ψύλλιο έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της καούρας, καθώς απορροφά και αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων.
Επειδή ο φλοιός ψύλλιου είναι μία σημαντική πηγή φυτικών ινών (περιέχει 7 γραμμάρια ανά μία κουταλιά της σούπας ή το 25% της ημερήσιας πρόσληψης), χρησιμοποιείται συχνά αλεσμένος και δρα ως καθαρτικό. Έτσι, βοηθάει στην ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
Εκτός από την ομαλή λειτουργία του εντέρου (συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας), ο φλοιός ψύλλιου έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να αντιστέκεται στην πέψη.
Μερικά από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι:
- μείωση της χοληστερόλης,
-η εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και,
- η διατήρηση των «καλών» βακτηριδίων του εντέρου.
Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που έλαβαν 3,4 γραμμάρια ψύλλιου κατά τη διάρκεια των γευμάτων (τρεις φορές την ημέρα) για διάστημα οκτώ εβδομάδων, εμφάνισαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά 14,8% και μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 20,2%.
Ο φλοιός ψύλλιου συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση της πέψης των τροφίμων, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν 5 γραμμάρια φλοιού ψύλλιου τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, σημείωσαν πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κατά 29%.
Αν και μεγάλο μέρος του ψύλλιου είναι ανθεκτικό στην πέψη, μικρές ποσότητες ζυμώνονται από εντερικά βακτηρίδια, γεγονός του οδηγεί στην παραγωγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν:
-στη μείωση της φλεγμονής,
-στη θρέψη των εντερικών κυττάρων,
-στη μείωση της εντερικής διαπερατότητας,
-στην ενίσχυση της απορρόφησης από τον οργανισμό, των θρεπτικών ουσιών.
Πηγή: mindbodygreen.com
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Οι τροφές & ο τρόπος κατανάλωσης που απομακρύνουν τον κίνδυνο