Δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες τροφές που μειώνουν την έξαρση της ψωρίασης και την εξάπλωσης της, ωστόσο φαίνεται κάποια συγκεκριμένα φαγητά να χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Πατήστε επάνω στις παρακάτω φωτογραφίες για να δείτε αναλυτικά μία προς μία τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.
Δείτε κι αυτό:
Τα 10 κορυφαία φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου (pics)
Τροφές με καθαρτική δράση για καλύτερη λειτουργία του εντέρου (pics)
Δέκα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων (pics)
Photo 1/7
Μπορεί τα κατεψυγμένα γεύματα να είναι μια εύκολη επιλογή πολλές φορές, όμως πρέπει να έχετε στον νου σας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχουν. Όσο περισσότερα συστατικά αναγράφονται στο κουτί του προϊόντος τόσο περισσότερο συμβάλλουν στην πρόκληση φλεγμονής στο σώμα σας, άρα και σε έξαρση της ψωρίασης.
Photo 2/7
H ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα και να ερεθίσει το δέρμα δημιουργώντας κόκκινες περιοχές τοπικά, οπότε είναι σημαντικό να τρώτε πιπεριές τσίλι με μέτρο, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή.
Photo 3/7
Το αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή ένα ποτήρι την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή να διατηρήσετε την κατανάλωσή του σε αυτά τα επίπεδα, καθώς σε μεγάλες ποσότητες θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Photo 4/7
Μπορεί κάποια δημητριακά να φαίνονται υγιεινή τροφή, όμως τα περισσότερα από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η ζάχαρη επιδεινώνει τις φλεγμονές στο δέρμα, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
Photo 5/7
Τα γαλακτοκομικά μπορεί να ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους, κυρίως χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, όμως επιδεινώνουν την ψωρίαση. Επιλέξτε καλύτερα τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ώστε να περιορίσετε τα συμπτώματα.
Photo 6/7
Παρόλο που ακόμα δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, φαίνεται ότι οι ντομάτες χειροτερεύουν τα συμπτώματα της ψωρίασης που εμφανίζονται κυρίως το βράδυ, όπως για παράδειγμα κάποιες νυχτερινές εκρήξεις φαγούρας.
Photo 7/7
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ, το 25% των ασθενών με ψωρίαση έχουν μεγάλη ευαισθησία στην γλουτένη και μπορεί να δουν επιδείνωση στα συμπτώματά τους μετά την κατανάλωσή της.