ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι βιταμίνες και συμπληρώματα να πάρετε για έκζεμα και ψωρίαση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το έκζεμα και η ψωρίαση είναι χρόνιες δερματικές παθήσεις, που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τι βιταμίνες και συμπληρώματα να πάρετε για έκζεμα και ψωρίαση
Bigstock

Αν και μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, οι βασικές αιτίες και οι θεραπείες τους μπορεί να διαφέρουν.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις αιτίες αυτών των καταστάσεων και τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή τους.

Ποια είναι η βασική αιτία του εκζέματος και της ψωρίασης

Το έκζεμα συνδέεται κυρίως με μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση του οργανισμού, που προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα. Συχνά σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, γενετικές προδιαθέσεις και αλλεργιογόνα. Το έκζεμα είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος. Ο φραγμός του δέρματος σε άτομα με έκζεμα τείνει να είναι πιο αδύναμος, επιτρέποντας στην υγρασία να διαφύγει και σε ερεθιστικούς παράγοντες να διεισδύσουν πιο εύκολα, οδηγώντας σε ξηρότητα, κνησμό και φλεγμονή.

Η ψωρίαση, από την άλλη πλευρά, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του δέρματος, επιταχύνοντας τον κύκλο παραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η γρήγορη αλλαγή προκαλεί τα χαρακτηριστικά παχιά, φολιδωτά μπαλώματα, που εμφανίζονται στην ψωρίαση. Οι παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, λοιμώξεις, τραυματισμούς του δέρματος και ορισμένα φάρμακα.

Ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα μειώνουν το έκζεμα

Αρκετές βιταμίνες και συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί, ότι βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος:

  • Βιταμίνη D: Αυτή η βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην υγεία του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκζέματος. Η συμπλήρωση με βιταμίνη D, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του εκζέματος.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τις εξάρσεις του εκζέματος. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του δερματικού φραγμού και τη φλεγμονή.
  • Προβιοτικά: Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση του δέρματος. Τα προβιοτικά συμπληρώματα, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα του εκζέματος, ιδιαίτερα στα παιδιά.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος και την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξει τη διαδικασία επούλωσης στο δέρμα, που έχει προσβληθεί από έκζεμα.
bigstock-Fish-Oil-Pills-On-Heart-Shape-71850544.jpg

Ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα μειώνουν την ψωρίαση

Για την ψωρίαση, ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα:

  • Βιταμίνη D: Όπως και στο έκζεμα, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ψωρίασης. Τοπικά ανάλογα βιταμίνης D χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία της ψωρίασης και τα από του στόματος συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.
  • Ιχθυέλαιο (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα): Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ψωρίαση. Η συμπλήρωση με ιχθυέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στις δερματικές βλάβες και σε μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
  • Βιταμίνη Β12: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12, ιδιαίτερα σε τοπική μορφή σε συνδυασμό με έλαιο αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ψωρίαση. Τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης του δέρματος.

Τι θεραπεύει το έκζεμα πιο γρήγορα

Η γρήγορη επούλωση του εκζέματος συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπειών:

  • Τοπικά στεροειδή: Αυτά είναι η πιο κοινή θεραπεία για την μείωση της φλεγμονής και του κνησμού στο έκζεμα. Παρέχουν γρήγορη ανακούφιση, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών.
  • Ενυδατικές κρέμες: Η καλή και διαρκής ενυδάτωση του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του εκζέματος. Η χρήση παχύρρευστων, μαλακτικών αλοιφών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και στην πρόληψη περαιτέρω ερεθισμού.
  • Αντισταμινικά: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κνησμού και στη βελτίωση του ύπνου σε άτομα με έκζεμα.
  • Φωτοθεραπεία: Για πιο σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος, η φωτοθεραπεία με χρήση υπεριώδους φωτός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σύνοψη

Το έκζεμα και η ψωρίαση είναι περίπλοκες καταστάσεις με αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα αλλά διακριτές αιτίες. Αν και δεν μπορούν να θεραπευτούν, τα συμπτώματά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω ενός συνδυασμού συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και ιατρικών θεραπειών.

Πηγές: webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, acaai.org