ΟΜΟΡΦΙΑ

Συμβουλές ομορφιάς και μακιγιάζ σε δέρμα με ψωρίαση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας κηλίδες κόκκινου, φολιδωτού δέρματος και φαγούρα.

Συμβουλές ομορφιάς και μακιγιάζ σε δέρμα με ψωρίαση
Bigstock

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για την ψωρίαση, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματά της και να διατηρήσετε μια επιδερμίδα με υγιή όψη.

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για το τι κάνει η ψωρίαση στο δέρμα, γενικές συμβουλές υγείας και ομορφιάς για δέρμα με τάση ψωρίασης και συγκεκριμένες συμβουλές για την εφαρμογή του μακιγιάζ.

Τι κάνει η ψωρίαση στο δέρμα

Η ψωρίαση προκαλεί φλεγμονή του δέρματος, οδηγώντας στον σχηματισμό κόκκινων, φολιδωτών μπαλωμάτων, που ονομάζονται πλάκες.

Αυτές οι πλάκες συχνά καλύπτονται με ένα ασημί στρώμα “λεπιών” δέρματος και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των αγκώνων, των γονάτων και της πλάτης. Η ψωρίαση εμφανίζεται λόγω ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος, όπου τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην επιδερμίδα.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα, αλλά -κατά κανόνα- είναι:

  • Κόκκινα μπαλώματα ή πλάκες στο δέρμα, συχνά με φολιδωτή επιφάνεια που έχει ασημί όψη.
  • Κνησμός ή αίσθημα καύσου στις πληγείσες περιοχές.
  • Σκασμένο, ξηρό δέρμα, που μπορεί να αιμορραγήσει ή να γίνει επώδυνο.
  • Εξάρσεις που μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως το άγχος, το κρύο ή ορισμένα φάρμακα.
Psoriasis-Eczema

Γενικές συμβουλές για δέρμα με ψωρίαση

Η διαχείριση της ψωρίασης περιλαμβάνει τη φροντίδα του δέρματος για την μείωση των εξάρσεων και την καταπράυνση των συμπτωμάτων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση υγιούς δέρματος:

1. Καλή ενυδάτωση

  • Παχύρρευστη ενυδατική κρέμα: Η εφαρμογή μιας βαριάς κρέμας ή αλοιφής χωρίς άρωμα μπορεί να βοηθήσει να κλειδώσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την ξηρότητα. Προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως κεραμίδια, γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ενυδάτωση.
  • Ενυδάτωση μετά το μπάνιο: Εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το ντους κι ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό, έτσι ώστε να “σφραγίσετε” την υγρασία.

2. Αποφύγετε τους ερεθισμούς

  • Προσδιορίστε τους παράγοντες που προκαλούν έξαρση: Το άγχος, ο κρύος καιρός και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Δώστε προσοχή σε ό,τι μπορεί να σας προκαλεί έξαρση και προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες.
  • Προστατέψτε το δέρμα από τον ήλιο: Αν και κάποια έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ευεργετική, η υπερβολική έκθεση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30.

3. Κάντε χλιαρά ντους

  • Αποφύγετε το καυτό νερό: Το πολύ ζεστό ντους μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα φυσικά έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό. Προτιμήστε χλιαρό νερό και περιορίστε τον χρόνο ντους στα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά: Επιλέξτε μη ερεθιστικά καθαριστικά, χωρίς άρωμα, για να αποφύγετε την επιδείνωση του ευαίσθητου δέρματος.

4. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

  • Υγρασία εσωτερικών χώρων: Ένας υγραντήρας μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα του δωματίου, αποτρέποντας την ξήρανση του δέρματος, ειδικά κατά τις κρύες ή ξηρές εποχές.
face-skin-care

Συμβουλές για την εφαρμογή μακιγιάζ σε δέρμα με ψωρίαση

Η εφαρμογή μακιγιάζ σε δέρμα με ψωρίαση απαιτεί ορισμένες ειδικές τεχνικές για την αποφυγή ερεθισμών και τη διασφάλιση μιας λείας εμφάνισης. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

1. Ξεκινήστε με ένα καθαρό, ενυδατωμένο πρόσωπο

  • Καθαρίστε απαλά το δέρμα: Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα, για να αποφύγετε να αφαιρέσετε φυσική υγρασία από την επιδερμίδα.
  • Εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα ενυδατικής κρέμας: Πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι καλά ενυδατωμένο. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας λείας βάσης για το foundation και εμποδίζει το μακιγιάζ να δημιουργήσει ξηρά μπαλώματα.

2. Χρησιμοποιήστε primer για να λειάνετε το δέρμα

  • Επιλέξτε ένα ενυδατικό primer: Εκείνα που περιέχουν ενυδατικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των μπαλωμάτων και στην μείωση του ξεφλουδίσματος.
  • Αποφύγετε τα ματ primer: Αυτά μπορεί να κάνουν το δέρμα να φαίνεται ξηρό και να υπερτονίσουν τις περιοχές που ξεφλουδίζουν.

3. Επιλέξτε μια κρέμα ή υγρή βάση

  • Αποφύγετε τα foundation πούδρας: Τα προϊόντα πούδρας κάθονται στο ξηρό δέρμα και τονίζουν τις νιφάδες της ψωρίασης. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε κρέμα ή υγρά foundation, τα οποία παρέχουν καλύτερη κάλυψη και ενυδάτωση.
  • Χτίστε σταδιακά: Χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγάρι μακιγιάζ για να εφαρμόσετε το foundation σε λεπτές στρώσεις, χτίζοντας σιγά-σιγά την κάλυψη, για να αποφύγετε μέικ-απ σαν κέικ.

4. Χρησιμοποιήστε κονσίλερ με πράσινο χρώμα

  • Εξουδετερώστε την ερυθρότητα: Τα κονσίλερ με πράσινο χρώμα μειώνουν την ερυθρότητα από την ψωρίαση. Απλώστε το ελαφρά στις πληγείσες περιοχές, πριν χρησιμοποιήσετε το foundation.

5. Σετάρετε το μακιγιάζ με ενυδατική ομίχλη

  • Χρησιμοποιήστε ένα setting σπρέι: Επιλέξτε ένα ενυδατικό setting σπρέι, για να “κλειδώσετε” το μακιγιάζ και να αποτρέψετε την ξηρότητα. Αποφύγετε τις σκόνες, καθώς μπορούν να τονίσουν το ξεφλούδισμα.

6. Αφαιρέστε απαλά το μακιγιάζ

  • Χρησιμοποιήστε απαλό ντεμακιγιάζ: Αποφύγετε το σκληρό τρίψιμο ή τη χρήση προϊόντων με αλκοόλ. Τα καθαριστικά με βάση το λάδι μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση του μακιγιάζ χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα.
  • Συνέχεια με ενυδατική κρέμα: Πάντα να ενυδατώνετε το δέρμα σας μετά το ντεμακιγιάζ.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς επηρεάζει η διατροφή τα συμπτώματα της ψωρίασης;”

Αν και καμία ειδική δίαιτα δεν θεραπεύει την ψωρίαση, ορισμένες τροφές μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, όπως τα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

“Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής και πώς αντιμετωπίζεται;”

Ναι, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτικά σαμπουάν, τοπικές θεραπείες και φωτοθεραπεία.

Σύνοψη

Η διαχείριση της ψωρίασης περιλαμβάνει την πρόσθετη φροντίδα του δέρματος για την αποφυγή ερεθισμού και την προώθηση της επούλωσης. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές ομορφιάς και περιποίησης του δέρματος, τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να επιτύχουν μια πιο λεία, πιο ενυδατωμένη επιδερμίδα και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το μακιγιάζ τους.

Πάντα να συμβουλεύεστε δερματολόγο για εξατομικευμένες οδηγίες, εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή επιμένουν.

Πηγές: everydayhealth.com, healthline.com, webmd.com, webmd.com, healthline.com