Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν κατά μέσο όρο 8 κιλά από τα 25 μέχρι τα 54 xρόνια τους, ενώ οι πιο κρίσιμες ηλικίες βρίσκονται μεταξύ των 25-34 ετών.
Ειδικά όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση, βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει εντυπωσιακά.
Το σπλαγχνικό λίπος αυξάνεται και γίνεται ορατό στην κοιλιά και τη μέση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δείτε τα ανθυγιεινά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε 40 ετών και άνω.
Πηγή: Reader's digest
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή μετά τα 40: Οι 10 αλλαγές που πρέπει να κάνετε
Οι τροφές που πρέπει να τρώει μια γυναίκα μετά τα 40
Εμμηνόπαυση: Τι να τρώτε για να την καθυστερήσετε
Photo 1/15
Κονσερβοποιημένες σούπες: Περιέχουν πάρα πολύ αλάτι, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά καθώς γερνάει. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στη διατροφή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση αλλά και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Photo 2/15
Αλλαντικά: Λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια και γενικά τα επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος περιέχουν πολύ αλάτι, λιπαρά και συντηρητικά. Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του στομάχου.
Photo 3/15
Τηγανητά: Το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τα επίπεδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση. Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση τηγανητού και ψημένου στα κάρβουνα κρέατος με καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.
Photo 4/15
Μπισκότα: Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις: στις αρτηρίες, στις ορμόνες, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο πεπτικό και στη χλωρίδα του εντέρου. Αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μέσω της διαδικασίας της γλυκοζυλίωσης.
Photo 5/15
Ενεργειακά ποτά: Αποτελούν πηγή κενών θερμίδων και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους και την επιτάχυνση της γήρανσης, ενώ έχουν επιπτώσεις στη μνήμη και τη μάθηση.
Photo 6/15
Προϊόντα χωρίς ζάχαρη: Τα σνακ που δεν έχουν ζάχαρη, περιέχουν συνήθως τεχνητά συστατικά ή πρόσθετα λιπαρά. Κάποια από αυτά, όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν οφέλη για την υγεία, σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων ή τρανς λιπαρών, αλάτι ή πρόσθετες ύλες για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Photo 7/15
Γάλα αμυγδάλου: Μην αντικαθιστάτε το γάλα ζωικής προέλευσης και τα άλλα γαλακτοκομικά αν είστε άνω των 40, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Αν δεν θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης, επιλέγετε προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Photo 8/15
Καυτερά:. Όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, πρέπει να αποφεύγετε τα καυτερά, ειδικά αν υποφέρετε από εξάψεις ή γαστρεντερική παλινδρόμηση. Οι έτοιμες καυτερές σάλτσες περιέχουν επίσης πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και βλάπτει τα οστά.
Photo 9/15
Μαργαρίνη: Περιέχει υδρογονωμένα έλαια, δηλαδή τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και βλάπτουν τη υγεία της καρδιάς.
Photo 10/15
Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Αποφύγετε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, αλλά μη βγάλετε τελείως τα λιπαρά από τη διατροφή σας. Τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιοπάθειες και η υψηλή χοληστερόλη, καθώς και ο διαβήτης. Περιέχουν επίσης ζάχαρη για να ενισχύσουν τη γεύση λόγω της απουσίας λιπαρών.
Photo 11/15
Ζυμαρικά: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, τα κουλούρια, τα μπισκότα και πολλά δημητριακά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλούν δηλαδή απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην πρόσληψη βάρους και την ανάπτυξη καρδιακής νόσου και διαβήτη. Επιπλέον, επηρεάζουν την όψη της επιδερμίδας λόγω της αύξησης ορμονών την διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος προκαλώντας ακμή.
Photo 12/15
Τροφές χωρίς γλουτένη: Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, μειώνουν τη χοληστερόλη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το μαγνήσιο είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, ενώ βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας αν δεν έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Photo 13/15
Τηγανητές πατάτες: Με την αύξηση της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και δεν μπορεί να διαχειριστεί τις επιπλέον θερμίδες από λιπαρά τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες.
Photo 14/15
Παγωτό μόκα: Το παγωτό με άρωμα καφέ έχει τρία μειονεκτήματα: κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη. Ο καφές έχει οφέλη για την υγεία, π.χ. συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας, όταν καταναλώνεται όμως ως επιδόρπιο αργά το βράδυ, προκαλεί αϋπνίες. Ειδικά οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη μετά το μεσημέρι.
Photo 15/15
Χάμπουργκερ: Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο καρκίνου, έχει και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οδηγεί στην παραγωγή των λεγόμενων τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Advanced Glycation End products – AGEs). Τα υποπροϊόντα αυτά παράγονται όταν τα σάκχαρα των τροφών –κυρίως των ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά– μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεταφορά της θερμότητας στο τρόφιμο μέσω του αέρα, κάποιας λιπαρής ουσίας ή κάποιου μετάλλου. Αυτό προκαλεί πρόωρη γήρανση (ρυτίδες, αποχρωματισμό του δέρματος, απώλεια λάμψης), ενώ συνδέεται με διαβήτη, καρδιακή νόσο, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, καταρράκτη και καρκίνο.