Ένα νέο διατροφικό «όπλο» ενάντια στο Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ασθενειών είναι γνωστός και αποδεδειγμένος και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει ακόμη εντονότερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα, είναι δυνατό να εφαρμοστούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος μικρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το Ιράν προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με μια διατροφική παρέμβαση που μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές δεξιότητες των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, η κατανάλωση προβιοτικών, των «καλών» βακτηρίων που βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνδέεται με βελτίωση της μνήμης σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.
Στο σχετικό πείραμα που σχεδίασαν οι ερευνητές συμμετείχαν 52 άντρες και γυναίκες ηλικίας 60-95 ετών με Αλτσχάιμερ και η συνολική διάρκειά του ήταν 12 εβδομάδες. Οι μισοί έπρεπε να καταναλώνουν καθημερινά ένα ρόφημα γάλακτος ενισχυμένο με προβιοτικά (Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum και Bifidobacterium bifidum), ενώ οι άλλοι μισοί ένα απλό ρόφημα γάλακτος χωρίς προβιοτικές ουσίες.
Πριν και μετά την περίοδο δοκιμής, οι συμμετέχοντες έκαναν έναν πρότυπο τεστ αξιολόγησης της νοητικής κατάστασης (Mini Mental State Examination - MMSE). Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην ομάδα των προβιοτικών ήταν «ήπια αλλά αξιοσημείωτη», σύμφωνα με τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, στην ομάδα των προβιοτικών καταγράφηκε κατά μέσο όρο αύξηση 1,9 μονάδων στη συνολική βαθμολογία, ενώ στην ομάδα ελέγχου παρατηρήθηκε μείωση κατά 0,5 βαθμούς.
Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα οφέλη των προβιοτικών δεν περιορίζονται στη γαστρεντερική λειτουργία και θα αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση για περαιτέρω έρευνες με θέμα την αλληλεπίδραση μεταξύ γαστρεντερικού και εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης: